Dagje Gent (met 5 redenen om nog eens terug te gaan)

Koningsdag over de grens: middagje Gent

Aangezien de weersvoorspelling voor Koningsdag niet echt uitnodigde om in de stad buiten te gaan staan met een drankje in de hand, besloten wij onze vrije middag over de grens te besteden. Na jarenlang in het centrum van Breda gewoond te hebben en dus menig “Belgendag” mee te maken op de Belgische feestdagen, was het dit keer mijn beurt om op onze eigen feestdag België in te gaan. En wel naar Gent. Ideaal, op zo’n doordeweekse dag. Je moet er wel wat drukte rondom Antwerpen voor doorploegen (gezien het aantal Nederlandse kentekens waren we niet de enigen… de meeste ‘Ollanders bleven hier gelukkig al wel gelijk steken) maar het is zeker de moeite: Gent is namelijk een prachtige stad. Ook als je niet zoals wij op rij-afstand woont voor een dagje, want ook met een overnachting is het een prima bestemming.

Zomaar een van de vele doorkijkjes vanaf een bruggetje.

Gent: het Amsterdam van België

Een jaar of 10 geleden was ik al eens in Gent. Wat me daar vooral van was bijgebleven, was dat ik het net ‘het Amsterdam van België’ vond. En nu ik er weer rondliep, begreep ik mijn associatie van toen: karakteristieke grachtenpanden, bruggetjes over het water, rondvaartboten en óveral fietsen. Die rondvaart hebben we helaas gelaten voor wat het was. Daarvoor was het ons iets te fris (en de zomerjas bij nader inzien net iets te optimistisch :)). We waren er bovendien pas zo rond het begin van de middag, dus hadden ook te voet al genoeg om te bekijken.

Begrijp je wat ik bedoel met het Belgisch Amsterdam? 🙂 (foto: Pixabay)

In de Middeleeuwen was Gent al een stad met aanzien. Het had een belangrijke grote haven en was destijds een van de rijkste steden van Europa. Die rijkdom is vooral goed terug te zien aan het grote aantal kerken in de stad. Op weg van de parkeergarage naar de binnenstad struikelden we er al over, de één nog groter dan de ander. De skyline wordt gekarakteriseerd door de drie torens van de Sint Michielskerk, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Een andere blikvanger in het centrum is de Middeleeuwse burcht Gravensteen. Maar je lijkt hier op elke straathoek wel een ander bijzonder gebouw tegen te komen, zoals de  Oude Vismijn en het Groot Vleeshuis. Vaak hebben de gebouwen een nieuwe functie gekregen, zoals het gigantische oude postgebouw op de Korenmarkt, waar sinds vorig jaar enkele winkels hun intrek hebben genomen. Maar vooral vind je hier véél restaurants, frietkotten en kroegen. Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen.

Een middagje slenteren, eten en drinken

Wij hebben ons simpelweg vermaakt met rondwandelen door het centrum, koffie drinken in enkele van de vele hippe koffietentjes (waar je tegenwoordig in elke stad wel over struikelt, maar koffieliefhebbers dat we zijn lusten wij daar wel pap van), wat winkelen in winkels die we in Nederland niet hebben en natuurlijk afsluiten met een etentje. Een heerlijke middag, maar niet alleen het eten smaakte naar meer! 5 redenen voor ons om nog eens terug te gaan, en voor jou om Gent zéker eens te bezoeken 🙂

Coffee & Cake… bij Barista Coffee & Cake! Ziet er zelfgemaakt uit, maar daardoor stiekem ook wel des te lekkerder.

1. Boottocht door de historische binnenstad van Gent

Ik noemde het al even: het boottochtje over de Gentse binnenwateren. Lekker toeristisch, maar dat is het natuurlijk niet voor niets. Zo’n stad ziet er altijd heel anders uit vanaf het water. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want bij ‘De bootjes van Gent’ kun je al voor 7 euro mee op een vaartocht van 40 minuten. Maar er zijn zelfs vaartochten van 2 uur. Genoeg te zien!

Water & bootjes! (foto: Pixabay)

2. Terrassen!

Nu was het nog vrij fris en helaas ook al niet zonnig, maar gezien de vele gezellige pleinen en overvloed aan horeca moet er hier met een beetje zon een ware ontploffing van terrassen ontstaan. Gent is ook nog eens een studentenstad, dus er is vast altijd leven en gezelligheid.

3. Gentse Feesten

Elk jaar in juli vind je in Gent het grootste culturele festival van Europa: de Gentse Feesten. Bovendien is het gratis toegankelijk. Het lijkt me super om hier eens naartoe te gaan.


4. Wafels & Chocolade

Ik maakte één grote fout tijdens mijn bezoek. In het eerste fijne koffiezaakje na aankomst nam ik een stuk yoghurt-citroencake. Wat op zich geen foute beslissing was, maar ik had moeten weten dat je in Belgische steden struikelt over wafels en chocolade! En als ik érgens van ga watertanden dan is het wel zo’n wafel… helaas zat ik de hele middag hartstikke vol van mijn stuk taart. Dus dit keer geen wafel. Volgende keer alleen een latte, en dan plunder ik het eerstvolgende wafelkraampje. Nu al zin in.

Nog iets lokaals: Gentse neuzen. Niet geprobeerd overigens, maar zag ze wel op meerdere plaatsen opduiken.

5. Pizza bij Barbaro

Eettip van een insider, anders waren we waarschijnlijk niet in een zijstraatje terechtgekomen in de superstoere en anders-dan-anders Italiaan Barbaro. Pizza en antipasti met organische en lokale ingrediënten. Krijg je jeuk van termen als ‘organisch’? Ik kan je verklappen dat dit dus vooral een niet normaal lekkere pizza was. Barbaro’s ondertitel is dan ook niet voor niets ‘Rough & Real’. Meer dan nice.

Edit 2019: Barbaro blijkt helaas gesloten te zijn. Jammer! Maar gelukkig vind je meer dan genoeg fijne restaurants in Gent.

Een pizza met zalm en kaviaar (!), een pizza Nutella als toetje (deze was wel wat kleiner dan de hoofdgerechtpizza, no worries ;)) in een stoere entourage. 

En slenteren door dit soort straatjes: schitterend, toch? Zet maar op je to do list!

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl
Oude pandjes in Gent met trapgevels klokhuys

2 Reacties

 1. mei 7, 2017 / 9:22 pm

  Oh alleen al voor het slenteren door die straatjes wil ik gaan. Gent staat nog op mijn to do list. Lijkt me een prachtige stad.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 8, 2017 / 7:55 pm

   Ja he? Ik kan daar ook al zo van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.