Beleefmomentjes #7: Duitse gezelligheid op Rheinkirmes Düsseldorf

De Duitse kermis: Rheinkirmes DüsseldorfIk noemde het al even in mijn maandagse terugblik op de afgelopen week: afgelopen weekend was ik in Düsseldorf naar de ‘Größte Kirmes am Rhein’ (grootste kermis langs de Rijn), ofwel de Rheinkirmes. Helemaal naar Duitsland voor een kermis? En dat voor iemand die in Nederland helemáál geen kermisganger is. Waarom dat dan?

Wat is er zo bijzonder aan de Duitse kermis?

De meeste Nederlanders hebben intussen wel gehoord van de traditionele Duitse kerstmarkten en het jaarlijkse Oktoberfest in München. Sterker nog, de laatste jaren worden we overspoeld door de Nederlandse varianten op deze evenementen. Maar dat de kermis in Duitsland óók zo’n groots feest is, hoor je nog niet zo vaak. En dat terwijl de Duitse kermissen wel wat anders zijn dan in Nederland. Kirmes, ofwel het Duitse woord voor kermis, is bij onze oosterburen echt nog een volksfeest.

Ze houden daar blijkbaar nogal van een feestje, en ze zijn er ook goed in, die “Gemütlichkeit”. Dat is ook precies wat het verschil maakt met de kermis in Nederland. Uiteraard vind je in Duitsland ook de typische kermisattracties, maar in plaats van de vele goktenten (zoals in ons land vaak het geval is) vind je hier vooral héél veel eet- en drinktentjes. Compleet met typische biertenten waar je volgens goede Duitse traditie met zijn allen aan lange houten tafels zit. Het is écht voor iedereen, van jong tot oud. In Düsseldorf ga je niet meemaken dat er ’s avonds alleen nog maar groepen opgefokte jongeren te vinden zijn.

Rheinkirmes Düsseldorf

De kermis in Düsseldorf is een van de grootste van Duitsland. In 10 dagen wordt deze jaarlijks door rond de 4 miljoen (!) mensen bezocht. Een andere grote is de Cranger Kirmes in Herne, ietsje verder Duitsland in. Ter vergelijking, de Tilburgse kermis trekt er nog geen 1,5 miljoen. Het is dan ook echt gróót! Trek er met gemak een paar uur voor uit om rond te lopen, zeker als je tussendoor een paar keer stopt voor een drankje of wat lekkers.

Het is trouwens ook nog eens super eenvoudig om er te komen: gewoon navigeren naar de Messe (de beurshallen) en daar je auto parkeren. Kan niet missen. Je betaalt wel 12 euro voor een parkeerkaartje, maar kunt dan wel met je hele gezelschap met een gratis pendelbus naar het kermisterrein.

Op de kermis zelf kun je het zo gek maken als je wilt. Waarschuwing: ze hebben er wel echt veel teveel lekkers! Het is een soort foodtruckfestival zonder de foodtrucks 😉 Uiteraard ook met de traditionele braadworst, maar er is intussen voor ieder wat wils. Van broodjes versgerookte zalm en gemarineerde champignons tot mijn persoonlijke must-have: crepes met Nutella of reepjes Kinder chocolade…

Het was weer genieten

Kermisattracties kunnen me eigenlijk al jaren gestolen worden. Ik word tegenwoordig al misselijk als ik naar de meeste van die wild ronddraaiende gevaartes kijk. En spookhuizen en dergelijke vind ik dan meestal weer niet bijzonder genoeg (verwend als ik ben door de Eftelings, Europa-Parks en Disneylands van deze wereld). Maar je vindt hier wel de creme-de-la-creme van de kermisattracties. Er staat zelfs een achtbaan met 5 loopings! Die heb ik al ooit gedaan, dus zelf heb ik het dit keer gelaten bij een rondje in de Polyp. Maar ook al ga je nergens in, je kijkt je ogen uit. En het is vooral super gezellig met een groep vrienden, van eettentje naar drinktentje en ga zo maar door. Ik hoef er persoonlijk niet jaarlijks naartoe, maar nu het alweer een paar jaar geleden was, vond ik het wel weer erg leuk om een keertje te doen.

Enthousiast geworden? Helaas moet je wel een jaartje geduld hebben (of een andere Duitse plaats opzoeken). De volgende editie is pas weer in 2018, van 13 tot en met 22 juli. Ik zou zeggen, skip de kerstmarkt en keertje en pak die gezelligheid in de zomer! Genieten op z’n Duits 🙂

4 Reacties

 1. juli 28, 2017 / 2:22 pm

  Ik had geen idee dat dit zo een happening is in Duitsland. Het lijkt me erg leuk om er naar toe te gaan met de kinderen. Kermis hier in Nederland vind ik niet leuk maar de kinderen natuurlijk wel. Gaaf dat het zo groot is, heb nu al zin in al het eten daar 😉

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 5:37 pm

   Goede deal toch, kids plezier en jij eten ?

 2. juli 28, 2017 / 7:57 pm

  Ik wist niet dat dit zo’n ‘ding’ was in Duitsland maar ga het nu zeker onthouden, het klinkt ontzettend gezellig en de attracties zien er tof uit!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 5:36 pm

   Jullie zijn er ook nog eens zo, toch? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.