Er tussenuit in het Duitse Sauerland

Om even helemaal weg te zijn, hoef je niet altijd ver weg te gaan. Een paar voordelen van ons kleine, platte landje zijn dat we A) heel snel over de grens zijn, waar alles toch gelijk een beetje anders is, en B) een klein beetje heuvelachtig landschap al kan zorgen voor instant vakantiegevoel. Daarom vind ik een bezoek aan onze oosterburen zo leuk voor een short stay. Wij wilden er even twee nachtjes tussenuit in de voorjaarsvakantie, en ik boekte een hotelletje in het Sauerland in Duitsland. Redelijk random gekozen, maar uiteindelijk toch vol leuke ontdekkingen. Kijk maar mee!

Altstadt van Arnsberg

Wie vaker in Duitsland overnacht, weet dat er nog tamelijk veel oubollige hotelletjes te vinden zijn. En heel veel typisch Duits ingerichte gasthäuser en pensionnetjes (de Duitse variant van een Bed & Breakfast). Ik boekte het Gasthof 1820 in het stadje Arnsberg, en dat moet naar onze maatstaven zo ongeveer het hipste hotelletje zijn geweest waarin ik ooit in Duitsland heb geslapen. Nette kamers, alles nog erg nieuw en modern ingericht. 

Op Booking.com staat het te boek als ‘herberg’. Waarschijnlijk omdat het onderdeel is van restaurant Braubrüder. Wat volgens mij dan ook meteen de meest trendy tent in Arnsberg is om wat te eten, of een bierproeverijtje te doen. De ligging is middenin de Altstadt, ofwel het historische stadsdeel. Er is in Arnsberg niet enorm veel te beleven, maar een wandeling door de Altstadt dompelt je wel direct onder in typisch Duitse tafereeltjes dankzij de vele vakwerkhuizen. 

Pleintje in de Altstadt van Arnsberg in Duitsland (Sauerland)

Pleintje in het oude stadsdeel, op loopafstand van ons hotel.

Altes Backhaus. Zoals de naam en uitstraling al doet vermoeden, kun je hier prima terecht voor een typische Duitse schnitzel (en even typische grote porties, voor een bedrag waar je het in Nederland haast niet meer voor vindt).

Een ruïne van een kasteel maakt de middeleeuwse beleving compleet. Er is niet veel van over, maar de ligging op een heuvel (waarop zelfs wijn verbouwd wordt) geeft je wel een goed uitzicht over de omgeving. Al was het tijdens de grauwe dagen van begin maart nog wel een beetje kleurloos. Maar toch: heuvels, her en der een oud kerkje… het is al gauw mooi.

Stuwmeren in het Sauerland

Het Sauerland in Duitsland is een populaire toeristische bestemming. Met name het Hochsauerland is bekend dankzij de plaatsen als Winterberg en Willingen, waar zelfs wintersport mogelijk is door de hogere ligging. Door die ligging ontspringen er meerdere rivieren, waarvan er een aantal uitkomen in grote stuwmeren zoals de Möhnesee. Rondom die meren is vanalles te beleven. Alhoewel… begin maart is niet bepaald de meest levendige periode 🙂 maar voor een fijne wandeling en mooie uitzichtjes kun je hier het hele jaar door terecht.

Vanaf de voetgangersbrug over de Möhnesee. Dit is het grootste stuwmeer van het Sauerland.

Vanuit het plaatsje Körbecke, aan de noordkant van de Möhnesee, loopt een voetgangersbrug naar de zuidoever van het meer. Vanaf daar is het een kleine wandeling naar de Möhnesee-Turm, ofwel een uitkijktoren. De klim van 206 treden is de moeite meer dan waard: je hebt een schitterend uitzicht over het meer en de wijde omtrek. Trek wel een windjack aan voor de oversteek over het meer. Aan de zuidoever is trouwens ook een parkeerplaats dus je hoeft niet per se te voet de oversteek te maken.


Plaatje, toch?

Eten in Duitsland

Nóg een reden dat ik zo’n minitripje naar Duitsland zo leuk vind: het eten! Van het lekkere brood bij het ontbijt, tot lunchen met verse broodjes en koeken tot natuurlijk een echte schnitzel voor weinig geld. Ook moderne koffietentjes vind je steeds vaker. Zelfs bij de traditionele Konditorei (een mix van een banketbakkerij en lunchroom) werd mij gevraagd of ik de cappuccino met slagroom of melkschuim wilde. 


Dat Duitse brood kan ik dus zó van genieten!


Duitsers houden van hun Kuchen

Een zee van rotsen: Felsenmeer

Het leuke van zo redelijk random een hotelletje boeken is dat je best verrassende ontdekkingen kunt doen. Ik zocht nog een leuke plek in de buurt om te wandelen en vond het Felsenmeer, ofwel letterlijk vertaald ‘zee van rotsen’. De weg er naartoe, door het Hönnetal, is al bijzonder. Ineens verandert het landschap en rij je tussen grote rotsformaties. In het plaatsje Hemer is een korte wandelroute aangelegd met verschillende mooie uitkijkpunten over de rotsblokken, die stammen uit het tertiair (345 miljoen jaar geleden!). Bijzonder!

Je vindt het pad bij recreatiepark ‘Sauerlandpark’. Voor deze wandeling hoef je echter niet het park in. Iets verderop is trouwens ook een grot te bezoeken (en er liggen er nog een paar in de regio), maar daar zijn we niet geweest.

En zo vermaakten wij ons dus prima, deze twee dagen. Dat was dan ook wel weer voldoende om de rechtstreekse omgeving van het hotel te verkennen, zeker in deze tijd van het jaar. Maar de missie om er écht even tussenuit te zijn, was zeker geslaagd.

Kom jij graag in Duitsland?

PS. Het hotel waar wij verbleven, vind je hier op Booking.com

6 Reacties

 1. maart 19, 2019 / 7:37 am

  Ziet er echt prachtig uit daar! Ik ben echt helemaal niet bekend in Duitsland en heb op een aantal grotere steden na nog niet veel van het land gezien. Daar mag best verandering in komen als ik je foto’s en verslag zo zie. Pluspuntje is dat je er inderdaad zo bent.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 20, 2019 / 8:42 pm

   Echt wel de moeite waard, er zijn nog veel meer mooie gebieden. Ik ken ze ook nog lang niet allemaal hoor! Elke keer als ik er ben, neem ik me wel voor om eens meer van het land te gaan ontdekken.

 2. maart 19, 2019 / 9:41 am

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben vorige zomer in Sauerland geweest met mijn vriend, vroeger ben ik er vaak geweest met mijn ouders. Heb er goede herinneringen aan 🙂 Ik vind Duitsland altijd zo gezellig! De oubollige hotels kan ik dan ook wel waarderen, haha 😀
  Anna onlangs geplaatst…5 Waardevolle lessen uit het boek F*ck The Quarterlife CrisisMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 20, 2019 / 8:43 pm

   Hihi ja, stiekem vind ik dat truttige ook wel leuk. Het hoort er daar gewoon een beetje bij he?

 3. maart 20, 2019 / 7:43 pm

  Wauw wat is het prachtig daar! Die foto met die regenboog ook! Super bijzonder ook dat die rotsen al zo oud zijn. Ik heb eigenlijk (nog) niet zoveel met Duitsland. Maar mijn moeder is sinds een jaar of anderhalf naar Duitsland verhuisd. Nu ben ik er dus wel vaker te vinden en zie dan ook hoe mooi het kan zijn! Ik woon zelf in het Noorden van Nederland, dus Sauerland is nog behoorlijk ver zie ik, maar het ziet er prachtig uit 🙂
  Silke onlangs geplaatst…Over bloggen, het ego en angstMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 20, 2019 / 8:51 pm

   Ja tof he, ik word altijd zo blij van regenbogen! Ik was nog onderweg naar boven, maar kon ‘m nog net op de foto krijgen. Het waaide behoorlijk en toen ik boven kwam was hij al bijna verdwenen. Je hebt wel een goede reden dus om meer van Duitsland te gaan ontdekken, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.