Europa-Park, wat blijf je leuk!

Blue Fire Europa-Park

Europa-Park heeft me weer positief verrast.

Afgelopen week brachten we 2 dagen in het park door en ondanks dat ik al heel lang weet wat hier allemaal te beleven is, wist het me toch wéér te verbazen hoe goed alles hier op orde is. 

Het is al zo’n 15 jaar geleden dat ik voor de eerste keer in Duitslands grootste attractiepark kwam. Europa-Park ligt te ver weg voor een dagje, maar er is dan ook zoveel te doen dat je gerust langer dan een dag kunt gaan. Destijds mocht je met een abonnement op de Efteling onbeperkt naar binnen, wat het dus een fantastische weekendbestemming maakte. Slapen in een van de vele pensionnetjes in het dorpje Rust was toen ook nog erg voordelig. 

Sinds de eigen themahotels als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten (én ook nog eens een bezetting halen waar veel bestemmingen jaloers op zullen zijn) is het omringende verblijfsaanbod in het dorp voor mijn gevoel ook exponentieel gegroeid, en ook wel wat prijziger geworden. Met een Eftelingabonnement krijg je inmiddels geen onbeperkte toegang meer, maar wel nog een dag gratis entree, wat dan toch weer mooi meegenomen is. Al bij al is een weekendje Europa-Park nog steeds een heel stuk voordeliger dan bij de Amerikaanse muis in Parijs.

Yvonne en Euromaus - Europa-Park

De Duitse versie van de muis… 🙂 

Niet zo gek dat ik hier met medepretparkliefhebbers geregeld ben geweest én dat veel van die liefhebbers het ook enthousiast aanprijzen in hun omgeving. De laatste jaren bezoek ik zelf niet meer zo fanatiek attractieparken als vroeger, en het was intussen ook weer even geleden dat ik naar Europa-Park was afgereisd. De laatste keer was in 2012 in de winter, en in 2011 in de zomer. Ik was van tevoren een klein beetje bang dat al mijn lyrische beloften tegen zouden gaan vallen, maar gelukkig bleek niets minder waar!

Wat is het dan precies dat Europa-Park zo goed maakt? De gigantische hoeveelheid meest uiteenlopende attracties en shows voor jong tot oud, een paar bijzonder lekkere achtbanen (dat blijft mijn feestje :)) het gevarieerde horeca-aanbod en de mooie themahotels… Google op “waarom naar Europa-Park” en het wordt je al snel duidelijk.

Maar dit alles wist ik al (en ik ben nog erg kritisch ook) en tóch ben ik weer verrast op allerlei vlakken. 

binnenplaats hotel Colosseo Europa-Park

De binnenplaats van Hotel Colosseo

Gastvriendelijkheid

Wij sliepen een nachtje in een van de themahotels: Hotel Colosseo. Een heus stukje Italië in Duitsland. Een stuk Colosseum is hier nagebouwd aan een typisch Italiaans plein. Slapen in de themahotels is allesbehalve goedkoop, maar maakt je verblijf wel super relaxt. Je hoeft niet te parkeren bij de hoofdentree; via de speciale ingang voor hotelgasten rol je namelijk zo het park binnen. Zoals ik al eerder noemde, had ik met mijn Eftelingabonnement een dag gratis toegang. Normaal regel je dit bij de gastenservice van de hoofdingang, dus ik heb van tevoren nagevraagd hoe ik dit het beste kon regelen. Binnen een paar uur kreeg ik antwoord, en het werd allemaal bij de hotelbalie voor me verzorgd. Zo behandel je je gasten!

Hotel Colosseo Europa-Park uitzicht kamer op binnenplaats

Ons uitzicht vanuit de kamer. Sfeertje hoor!

Capaciteit

Het hoogseizoen is al begonnen en het was dan ook gezellig druk in het park. Maar gelukkig zijn ze in Rust niet te flauw en draaiden alle attracties op volle capaciteit. Zoveel mogelijk treinen op de achtbaan bijvoorbeeld, waardoor we maximaal ruim een half uur hebben gewacht op de grootste topattracties. Daarnaast is er gewoon zo gigantisch veel te doen en zijn er zoveel shows op een slimme manier geprogrammeerd, dat ze veel bezoekers kwijt kunnen in het pak zonder dat de wachttijden hoog oplopen. En ook aan het eind van de middag, toen het al wat rustiger werd in het park, werd er nog steeds even hard doorgewerkt. Sluit het park om 7 uur? Dan gaan ook dan de rijen pas dicht, en komt iedereen die staat te wachten nog aan de beurt. Dinsdag zagen we vanaf een terras buiten het park dat er nog ruimschoots na sluitingstijd treintjes van de hoge first drop van blikvanger Silver Star naar beneden raasden.

Als het echt druk is in het park, willen ze ook nog weleens besluiten om simpelweg een uurtje langer open te blijven. Waar vind je dat nou!

Tip: koop je kaartjes gemakkelijk van tevoren online via de ANWB

Blue Fire Europa-Park

Blue Fire, een zogenaamde ‘launch coaster’ en een van mijn favoriete achtbanen van Europa. 

Vernieuwingen

Sinds mijn laatste bezoeken had ik een inhaalslagje te doen: zowel de razendsnelle houten coaster Wodan en de achtbaan in de grote indoor-attractie Arthur & the Minimoys ontbraken nog op mijn lijstje. Er werd nog volop gebouwd aan het nieuwe themagebied Ierland dat deze maand  geopend zal worden. Daarnaast vind ik het ook zo bijzonder leuk om te zien dat bestaande attracties ook nog steeds verbeterd worden. Zo kun je twee achtbanen doen met een VR-bril die een hele nieuwe dimensie toevoegt aan de rit. Maar ook in een oude attractie zoals het spookhuis Geisterschloss zag ik allerlei nieuwigheden ten opzichte van een jaar of 5 geleden. Zo blijft het leuk om hier te komen.

Horeca

Wat vaak geroemd wordt is het aanbod van horeca op het resort. Niet alleen veel en gevarieerd, maar ook nog eens betaalbaar. Ik was benieuwd of het prijsniveau nog steeds zo acceptabel was, en zeker voor pretparkbegrippen kun je hier echt goed en niet al te duur eten en drinken. Er is voor ieder wat wils. Toen we ’s avonds in Colosseo wilden eten hield ik mijn hart vast voor de prijzen daar, maar ook hier betaalde je voor een pizza rond de 12 euro in een table served restaurant. Je kunt het ook heel gek maken, want er is zelfs een restaurant met 2 Michelinsterren op het resort! Vergeet trouwens vooral niet om je avond af te sluiten in een van de barren in de themahotels. Alleen al je toiletbezoek is er een beleving.

Europa-Park pizzeria Romantica Colosseo

 Pizzeria Romantica op de binnenplaats van hotel Colosseo

Foodloop restaurant Europa-Park: je eten in de achtbaan!

In het ‘foodloop” restaurant komt je bestelling zelfs via een achtbaan naar je toe!

Veel… van alles!

Wat ze hier ook doen, het wordt van alle mogelijke kanten en soms ook lekker over the top aangepakt. Alle ruimte wordt hier optimaal benut.  Zit er geen attractie, dan is het wel een vergaderruimte (“confertainment”, noemen ze de zakelijke tak hier. Ook dát doen ze superslim). Ik geloof dat ik na al die keren nog steeds niet alle attracties heb gedaan. Shows kijken kun je hier je dag mee vullen. De planning staat vol met speciale evenementen en ook die worden groots aangepakt: met Halloween wordt het park bijvoorbeeld letterlijk volgegooid met meer dan 150.000 pompoenen. Er wordt gewerkt aan nóg een nieuw themahotel en een zwemparadijs. Het kan maar niet op hier, en keer op keer bewijst dit succes zich. 

Wij kwamen maandag rond de middag aan op het resort en hebben ons tot dinsdagavond volle bak vermaakt in het park. In ruim anderhalve dag hebben we bijna alles kunnen zien en doen dat we wilden. Het was ook nog eens super mooi weer (iets wat het hier trouwens voor mijn gevoel ook al vaak is), dus echt genieten! Woensdagochtend gingen we na het laatste Duitse ontbijtje op ons gemak weer richting Nederland. Een top afsluiter van een weekje weg, en gelukkig heb ik er niet op terug hoeven komen: Europa-Park is nog altijd een dikke aanrader. 

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.