Bezoekje aan kleurrijk Colmar

Een van de meest verrassende plaatsen die ik afgelopen jaar heb bezocht, is toch wel het Franse Colmar, in de Elzas, niet ver van de Duitse grens en een klein stukje boven Zwitserland. Ik heb helemaal niet als doel om instagrammable plaatsen af te vinken, maar ik denk dat ik deze haast sprookjesachtige stad niet had ontdekt als ik er niet telkens de meest onwerkelijke foto’s van op Pinterest voorbij had zien komen. Het oude stadscentrum van Colmar is namelijk een pláátje. Terwijl ik er pre-social-media nog nooit van had gehoord. Kan aan mij liggen, want ik ben niet zo heel bekend in Frankrijk, maar toch merk ik dat er veel mensen in mijn omgeving zijn die het ook niks zegt.

Onthouden en op je bucketlist zetten dus: Colmar bezoeken tijdens de eerstvolgende keer dat je van of naar Zuid-Duitsland of Zwitserland gaat. Het is de moeite van een stop meer dan waard!

Colmar by night. Aan restaurants en terrassen geen gebrek.

Een en al vakwerkhuizen

Bij vakwerkhuizen denk ik vooral aan Duitsland, omdat ik ze daar voornamelijk van ken. Ik krijg er altijd een instant vakantiegevoel van: love it! Vorig jaar kon ik daar in het Sauerland ook zo van genieten. Ik wist helemaal niet dat er in Frankrijk ook zoveel te vinden zijn. In de Elzas, waar ook Colmar ligt, schijnen heel veel pittoreske dorpjes te zijn die er bol van staan. Colmar heeft ook niet zomaar een paar vakwerkhuizen, maar echt een flink historisch en kleurrijk stadscentrum. Doordat de huizen hier vroeger een kleur kregen van het ambacht van de bewoner (geel voor de bakker, blauw voor de visser) lijkt het wel alsof je in een sprookjesboek wandelt. Ook zijn veel huizen voorzien van fraaie smeedijzeren uithangborden, kleurrijke bloempotten en andere versieringen.

Boottocht door Klein Venetië

Om het plaatje compleet te maken, loopt er ook nog eens een riviertje door de stad. Het is niet zo gek dat een van de meest romantisch ogende stadsdelen daarom ‘petite Venise’ heet (‘little Venice’ ofwel ‘klein Venetië’) en dat je hier boottochtjes kunt maken op, hoe kan het ook anders, een soort van gondel. Lekker toeristisch maar toch een echte aanrader. Ik hou van dit soort rondvaarten omdat je vaak wat leuke feitjes te horen krijgt én de stad op een heel andere manier ziet. Bovendien kom je ook op hele rustige plekjes waardoor je eventjes weg bent van de busladingen toeristen, en je weer echt in de stad van vroeger waant. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten; die 7 euro per persoon is het helemaal waard! 

Wat een rust ineens! Vanaf het water ervaar je de stad op een heel andere manier.

Sightseeing in Colmar

Eigenlijk is er, buiten het toeristische boottochtje (en nog toeristischere treintje) niet eens zoveel bijzonders te doén in Colmar. Er zijn geen grote attracties. Er is een groot museum voor beeldende kunst in een voormalig klooster (Musée Unterlinden) maar de gemiddelde toerist komt volgens mij vooral om zich even onder te dompelen in de sfeer.

Toeristisch is het wel. En op het moment van deze foto was het nog rustig…

Wij waren er op zaterdagavond en op zondag, waardoor de winkels helaas dicht waren, maar ik spotte wel de nodige schattige boetiekjes en andere originele winkeltjes. Uiteraard was op zondag wél de bakker open en meer hadden we ook eigenlijk niet nodig. Ook gewoon open op zondag en leuk om even te bekijken: Marché Couvert, een markthal compleet met terrasje aan het water. 

Klein grappig detail: door het centrum van Colmar liggen plakaatjes met een afbeelding van het Vrijheidsbeeld. De ontwerper van het Vrijheidsbeeld, Auguste Bartholdi, kwam hier namelijk vandaan. Het beeld op de Schwendi-fontein is ook van zijn hand. Deze fontein kom je waarschijnlijk vanzelf tegen wanneer je door het stadscentrum struint, op een schattig pleintje (het Place de l’Ancienne Doune). Er staat ook nog een 12 meter hoge replica van de Statue of Liberty ergens op een rotonde in de stad. Ik kwam trouwens pas thuis achter al deze wijsheid, toen ik opzocht waarom er toch al die speciale tegeltjes lagen. 

Het beeld op deze fontein is van dezelfde kunstenaar als ‘la statue de la liberté’, zoals het cadeautje van de Fransen aan de Amerikanen in haar moederstaal heet

Schilderachtig decor voor wijnfeesten tot kerstmarkt

Wij kwamen op zaterdag 24 augustus aan in Colmar en toen we na het eten besloten om alvast een rondje te wandelen door de stad, werden we door muziek richting het place du marché aux fruits getrokken. Er bleek een Summer Night aan de gang te zijn; het plein stond vol lange tafels, er speelde een band met vrolijke fluitspeler (door mij omgedoopt tot ‘de Franse Pater Moeskroen’ waardoor ik me haast op een Middeleeuws feest waande, ware het niet dat ze hits van nu speelden), er waren kraampjes met ambachtelijk klaargemaakte lekkernijen… enfin, je hebt vast een beeld! Dit soort onverwachte belevenissen maken mijn liefde voor reizen het grootst.

Er zijn verschillende evenementen en festivals in Colmar, en als het sfeertje dan net zo is als op deze avond, dan zou ik tijdens je vakantie in de buurt zéker even checken of er iets te doen is (hier vind je een evenementenkalender). In de Elzas zijn in juli en augustus ook nog wijnfeesten. Zelf heb ik Colmar ook nog in december op mijn wensenlijstje gezet: de foto’s van de kerstmarkt zien er namelijk ook echt geweldig uit. Sfeertje hoor!

Lees ook de blog over Zwitserland: Een short stay in Verbier

Praktische tips om Colmar te bezoeken

Wij verbleven in een hotel aan de rand van de stad, net te ver om te lopen, maar parkeren in het centrum bleek gelukkig eenvoudig. Op zaterdagavond parkeerden wij op de parking ‘Scheurer Kestner’. Overdag is het hier betaald parkeren maar op zaterdagavond stonden we hier gratis. Parkeer je hier, dan kan ik je een hamburger bij UFA of Burger aanbevelen. Echt fantastisch gegeten, én heel schappelijk geprijsd! Vanaf hier loop je in een paar minuten naar de stad. 

Nacho’s vooraf, een smakelijke burger… take me back, please!

Op zondagochtend parkeerden we op een pleintje in het centrum en daar was het op zondag gratis. De naam weet ik helaas niet meer, maar ik heb wel meer van dit soort parkeerplaatsen gezien. Wees dan wel op tijd, want toen wij een paar uurtjes later vertrokken, zochten meer mensen naar een plekje. 

Voor de boottochtjes zijn meerdere aanbieders. Je zult ze vanzelf zien op een paar verschillende plaatsen aan het water. Wil je dit doen, koop dan op tijd je kaartjes, want het zijn maar kleine boten en de tijdslots vullen zich snel. Bovendien gaat het op z’n Frans en het kan zomaar zijn dat je ook mét kaartjes wel eventjes in de rij staat.

Al bij al is Colmar geen plaats waar je dagenlang hoeft te verblijven, maar als je hier in de buurt bent, zou ik zeker een stop inlassen! Wij kwamen terug uit Zwitserland en hebben in Colmar overnacht. Maar een bezoek aan Colmar van een paar uurtjes is ook al erg leuk. Voor ons was het om het even om via Duitsland of Frankrijk te rijden, en dit was een goede stopplaats met de volgende dag een acceptabele reisafstand naar Nederland. Colmar ligt in de Elzas aan de A35, zo’n 60km ten noorden van Basel en 65km ten zuiden van Straatsburg.

Word jij ook zo vrolijk bij het zien van deze kleurrijke plaatjes?

Pinterest pin met de tekst 'Bezoekje aan kleurrijk Colmar' met een foto van een gondel die vaart door Klein Venetië
Pinterest pin met de tekst 'tips voor een sprookjesachtig bezoek aan Colmar' met een foto van het charmante Franse stadje
Pinterest pin met de tekst 'Wat is er te doen in het kleurrijke Franse Colmar? Varen door Klein Venetië en wandelen in een sprookje' met een foto van een boottocht door Petite Venice en vakwerkhuizen op de achtergrond
Pinterest pin met de tekst 'zet deze kleurrijke stad op je reisbucketlist! Colmar bezoeken? Praktische tips en weetjes' met een foto van het centrum van Colmar in Frankrijk

3 Reacties

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   februari 25, 2020 / 12:31 pm

   Zéker doen als je die kant opgaat, echt een leuke tussenstop!

 1. maart 6, 2020 / 2:24 pm

  Colmar is zo leuk! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar wij hebben het per toeval ontdekt tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk. We rijden daar altijd in twee dagen heen en boeken nooit een hotel voor onderweg. We zien altijd wel waar we stranden en zo zijn we ook een keertje in Colmar beland. Dat was echt een leuke verrassing toen we de volgende ochtend bij daglicht een wandelingetje gingen maken. Zo sfeervol daar!
  Truusje – De Sandwichformule onlangs geplaatst…Citroentaart van JetMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.