Must see op Tenerife: vulkaanlandschap rond de Teide

Mijn associatie met Tenerife was tot voor kort voornamelijk: ‘Spaans vakantie-eiland met het hele jaar mooi zomerweer’. Nou klopt dat ook wel, maar er ontbreekt hierin een belangrijk element: de Teide. Ook wel ‘Pico del Teide’ genoemd, domineert deze gigantische vulkaan van waar je ook kijkt het landschap. Wie op Tenerife komt, zal op zijn minst haar topje in de verte hebben gezien. Met 3.718 meter is de Teide de hoogste berg van Spanje. Maar dit is nog niet alles, want onder de zeespiegel ligt nog zo’n 7,5 kilometer ‘verstopt’. Het is daarmee de derde hoogste vulkaan ter wereld. Los van deze feitjes levert de Teide vooral écht een super indrukwekkend vulkanisch landschap op, en het beklimmen van vulkaan El Teide of op zijn minst het bezoeken van het Nationale Park is echt een must see tijdens je vakantie op Tenerife. 

Rijden door het Nationale Park de Teide

Het Parque Nacional del Teide (Nationaal Park) bezoeken is eenvoudig. Via de TF-21, een keurig onderhouden tweebaansweg, slinger je rustig omhoog. Ondanks dat ik niet zoveel ervaring heb met rijden in de bergen, vond ik het echt meer dan prima te doen. Het enige nadeel aan zelf rijden is dat je op de weg moet letten, terwijl je eigenlijk elke seconde van je omgeving wil genieten. Want geloof me, dat wil je!

Ik waande me eerder in de Verenigde Staten dan in Spanje

Er zijn onderweg geregeld parkeerhavens op mooie uitzichtpunten. Soms zijn daar ook start- of knooppunten van wandelroutes te vinden, en vaak ook informatieborden. 

Heb je zelf geen huurauto bij je vakantie, of kun/wil je niet rijden, dan zijn er ook meer dan genoeg georganiseerde tours en excursies naar het park. Persoonlijk vind ik het wel écht gaaf om zelf door zo’n omgeving te touren. 

Lees ook: Op vakantie met Eliza was here

Wij hadden een huurauto via Sunny Cars. Echt een aanrader. Zeker als je zelf een beetje opziet tegen het ‘vage gedoe’ van autoverhuurbedrijven. Via Sunny Cars zijn al je verzekeringen namelijk altijd all inclusive, dus hoef je je echt geen zorgen te maken over addertjes onder het gras.

Nee, dit is geen gekke filter over de foto, maar deze stenen zijn écht groen (in fact… de foto’s in dit artikel zijn amper bewerkt. Zo fotogeniek is het hier!)

ReizenReizen

Boven de wolken

De weg loopt tot maximaal 2.356 meter hoogte. En intussen komt dat topje van die vulkaan niet bepaald dichtbij. Maar dat je toch al flink de hoogte in gaat, zie je wel aan de wolken. Als die er zijn, natuurlijk. Eigenlijk is dat tijdens je bezoek aan de Teide juist wel gaaf, want dan rij je al snel boven dat wolkendek uit. En dat is schitterend!

TF-21 weg door Teide Nationaal Park Tenerife boven de wolken
Boven de wolken op de Teide in Tenerife

Met de kabelbaan naar de top van de Teide

Ok, dan ben je dus op 2.356 meter hoogte. Maar Pico del Teide is dus gewoon nog eens meer dan een kilometer hoger. Wandelen ís een optie. Er ligt bovendien een berghut op hoogte (Refugio Alta Vista). Maar de meeste toeristen kiezen voor de kabelbaan, ofwel de ‘Teleférico del Teide’. 

Tip: voorkom teleurstellingen (zeker in het hoogseizoen) en koop van tevoren je kaartjes online. Je reserveert voor een bepaald tijdstip. Overigens moet je dan ter plaatse nog wel rekening houden met een wachtrij. Toen wij er waren, werd niet echt gekeken naar het tijdslot op de kaartjes. Maargoed, je hebt dan in elk geval een ticket. Het laatste wat je wil is op een hete zomerdag moeten zoeken naar een parkeerplaats om er vervolgens achter te komen dat je achter het net vist.

Uitzicht over het ‘amfitheater’

Eenmaal in de cabine ben je in 8 minuten op 3.555 meter hoogte. Er zijn drie wandelroutes, waarvan er eentje (nr. 10) naar de krater van de Teide gaat. Daarvoor heb je een vergunning (permit) nodig die je soms wel enkele maanden (!) van tevoren moet aanvragen (dat kan hier). Helaas, geen krater van dichtbij voor ons. Wél een andere krater van een afstandje: wandelroute 12 brengt je naar het uitzichtpunt op Pico Viejo. Als je wil, kun je vanaf daar nóg verder wandelen. Wij klauterden een klein stukje verder voor nog wat mooier uitzicht (en een enorme stilte) maar zijn daarna weer omgekeerd om ook nog de derde wandelroute (nr. 11) te nemen die je over de noordkant van het eiland laat uitkijken.

Uitzicht op Pico Viejo. Dat daar rechts, dat is dus een krater van een vulkaan. Lijkt niet zo groot, maar dat gat is 800 meter (!) in diameter. In de verte zie je trouwens ook andere Canarische Eilanden liggen.

Vulkaan de Teide op Tenerife bijna op de top

Pico del Teide! En héél veel lavabrokjes die hij ooit heeft uitgespuwd 🙂

Lavastromen, rotsformaties en kraters

Het landschap is bizar mooi. Wat zorgt zo’n vulkaan, en de restanten van vele uitbarstingen door de eeuwen heen, voor een bijzonder plaatje. Eindeloze rivieren van zwarte stenen geven je slechts een klein beetje een idee van het natuurgeweld dat hier keer op keer heeft plaatsgevonden. En dat kan nog steeds, want de Teide is nog altijd een actieve vulkaan waar niet al te lang geleden seismische activiteit is gemeten. We zagen ook dampen uit de krater omhoog komen. Volgens sommige wetenschappers laat een volgende uitbarsting niet lang meer op zich wachten. Best een freaky gedachte.

Bizar idee toch, zo’n lavastroom?

Ook al ga je niet naar boven, ook langs de TF-21 kom je langs allerlei punten die de moeite waard zijn. Stop bijvoorbeeld bij het bezoekerscentrum en wandel een stukje bij Los Roques de Garcia, een aparte lavasteenformatie. En vergaap je aan de grote rotswanden die ze ook wel een natuurlijk amfitheater noemen. Ik kreeg er geen genoeg van en mocht ik ooit nog eens op Tenerife komen, dan weet ik wel waar ik te vinden ben.

Lees ook: Van die kleine geluksmomentjes op vakantie

Overige tips voor je bezoek aan de Teide

Gek genoeg was het tijdens ons bezoek aan Nationaal Park de Teide helemaal niet zo koud, ook al waren we meer dan 2.000 meter hoog. Een jas was niet nodig, ook al was het pas april. Maar toch moet je rekening houden met andere weersomstandigheden dan aan de kust. En zeker als je met de kabelbaan omhoog gaat. Daar was het 3 graden toen wij er waren. In elk geval een heel stuk frisser dan bij je hotel. 

Ook de slippertjes zou ik thuislaten. Beperk je je tot uitzichtpunten dan red je het wel op je sneakers. Maar wandel je iets verder, of wil je zeker comfortabel rondlopen, dan zijn wandelschoenen geen overbodige luxe. 

Bij de bezoekerscentra en het onderste kabelbaanstation is horeca, maar bovenop de Teide is geen andere voorziening dan een toilet. Ja, en wifi. Dat dan weer wel. 

Lunchen kan ook bij een van de restaurants richting Las Canadas del Teide (TF-21 in noordelijke richting). Wij hebben twee keer bij restaurante Papillon gezeten, op het ruimte terras. 

Uitzichtje op de Teide vanaf Los Roques de Garcia

Er zijn nog zoveel meer dingen te ontdekken; uitgebreide wandelingen hebben wij dit keer niet gemaakt. Maar alleen al het rijden van de route omhoog en me vergapen aan al het moois onderweg heb ik al onwijs van genoten. Een vulkaan van dichtbij zien leek me al bijzonder, maar ook het hele omliggende gebied is prachtig. Echt de moeite waard!

De vakantie hebben wij geboekt bij Eliza was here. De bijbehorende huurauto was geregeld via Sunny Cars. Beide organisaties kan ik je van harte aanbevelen!

6 Reacties

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 7, 2019 / 8:57 am

   Van Lanzarote wist ik dat inderdaad, maar gek genoeg had ik me dat bij Tenerife niet zo voorgesteld. Het is zeker de moeite waard 🙂 (en dat mooie zomerse weer erbij maakt het sowieso al zo’n fijne bestemming door het jaar heen)

 1. mei 7, 2019 / 2:27 pm

  Wauw wat een prachtig landschap! Geweldige foto’s zeg. Nu heb ik echt zin om op vakantie te gaan, helaas ga ik in september pas.

 2. mei 8, 2019 / 7:48 pm

  Ik wil bijna zeggen ziet er mooi uit, maar volgens mij heb ik dit met mijn eigen ogen gezien! Wel in een ander tijdperk overigens, dus eigenlijk zou ik best wel weer eens die kant op willen. Heeft inderdaad echt wel wat weg van een Amerikaans landschap.
  Sanne onlangs geplaatst…Waarom sparen in spaarpotjes zo’n goed idee isMy Profile

 3. mei 13, 2019 / 8:32 am

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Ik ben alleen op Gran Canaria geweest en dat vond ik al mooi. Nu wil ik ook echt naar Tenerife! Lijkt me echt geweldig om deze vulkaan van dichtbij te zien. Inderdaad wel een eng idee dat hij waarschijnlijk gaat uitbarsten.
  Anna onlangs geplaatst…Fashion favorieten van april die je nu nog kunt scoren!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.