
Off grid overnachten in Nederland, midden in de natuur, met helemaal niemand om je heen? In Drenthe kan het (en sinds kort ook op de Sallandse Heuvelrug) in een Cabiner. Deze schitterende tiny houses gaan helemaal op in de omgeving. Ze staan dan ook enigszins verstopt in het bos, ieder op hun eigen locatie en enkel te bereiken na een wandeltocht. En als je de Cabiner eenmaal hebt gevonden, begint het avontuur eigenlijk pas. Want ‘off the grid’ betekent dus: géén stromend water en geen elektriciteit. Spannend? Een beetje. Knus? 100%!
De voorbereiding: op avontuur!
Ik kreeg een nachtje in een zo’n bijzonder natuurhuisje cadeau onder de kerstboom en begin juli was het dan zover: ons avontuur middenin de Drentse natuur. Je bent in de Cabiner dan wel helemaal op jezelf aangewezen, maar wie die gedachte al spannend vindt, kan ik geruststellen: je wordt goed voorbereid. Van tevoren ontvingen we de GPS-locatie van onze Cabiner. We parkeerden de auto op een parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de rand van Nationaal Park Drentsche Aa. Daar lag ook een maaltijdpakket voor ons klaar. Vanaf hier moesten we te voet verder; in ons geval een wandeling van een kilometer of 5 door de ‘Drentse wildernis’.

Om het off grid gevoel compleet te maken: onze Cabiner (C7) ligt in een zogenaamd ‘stralingsvrije zone’ wat betekende dat we onze mobiele telefoons moesten uitzetten. Hier vlakbij, bij Westerbork, ligt namelijk de Radiosterrenwacht. Dat is ook nog een keer een apart uitje waard, want 14 van die gigantische antennes lijkt mee een heel surrealistisch gezicht.



Met Google Maps is navigeren naar je Cabiner trouwens kinderspel. Tip: download van tevoren de kaart van het gebied zodat je ook offline kan navigeren.
Verscholen in het groen
De meeste wandelaars lopen waarschijnlijk de plek onopgemerkt voorbij. Een klein olifantenpaadje verraadde waar we van het wandelpad af moesten. Even was er de twijfel: hier moest het zijn? Maar daar doemden dan toch de contouren van het natuurhuisje op tussen de bomen. Gevonden!


Wat is ‘ie leuk he, die Cabiner? Het is niet ‘zomaar’ een tiny house en ook zeker niet ‘zomaar’ hier neergezet. De gedachtegang is dat je verblijf geen enkel spoor achterlaat in de natuur. Daar zijn de cabins ook op ontworpen: vrijwel alle materialen zijn herbruikbaar of duurzaam af te breken. De locaties zijn zorgvuldig gekozen en tijdelijk, zodat de natuur niet onherstelbaar belast wordt. Door het design gaan ze volledig op in de omgeving.

Off grid overnachten
In je Cabiner ben je zelfvoorzienend. En dat blijkt eigenlijk best eenvoudig te zijn. Je stookt een vuurtje in de houtkachel om thee te zetten, en de warmte wordt direct gebruikt om het waterreservoir te verwarmen waardoor je warm kan douchen. Water pomp je zelf uit de grond. Dankzij de zonnepanelen is er bovendien een beetje stroom, waardoor je toch wat etenswaren kan koelen, er kleine lichtjes zijn voor ’s nachts en je zelfs telefoon kan opladen. Zo midden in de natuur blijk je eigenlijk verder verbazend weinig nodig te hebben. Back to basic, maar toch comfortabel.

Koffie en thee zijn in de Cabiner aanwezig. En een receptenboekje voor het bereiden van je avondeten en ontbijt (als je een maaltijdpakket bij hebt geboekt). Het recept voor kikkererwtenstoof maken we nu thuis nog steeds geregeld!
Bijkomen in de natuur
Tijd om de omgeving te gaan ontdekken. Op de kaart zag ik een uitkijktoren in de buurt (Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek) dus we besloten daarheen te wandelen. Onderweg kom je dan ook nog eens twee van die gigantische radio-antennes tegen. Zet je Google Maps op satelliet en je ziet ze heel mooi liggen. Voor mensen die hier in de omgeving wonen is het vast de normaalste zaak ter wereld; maar voor mij als Brabo is het een gek gezicht. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel vaag van het bestaan van de radiosterrenwacht (ASTRON) maar toch vond ik het bijzonder. De 14 antennes bij Westerbork vormen de grootste radiotelescoop van Europa. Ik las dat ze hier o.a. hebben bijgedragen aan de ontdekking van het zwarte gat. Best indrukwekkend.



Terug naar de Cabiner én de rust hier in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gevoel waar we normaal voor naar het buitenland gaan, namelijk het weg zijn van de bewoonde wereld, kun je dus ook gewoon in Nederland vinden. Jezelf even helemaal onderdompelen in de natuur: hier kan het. Sterker nog: je kan zelfs heuse meerdaagse trekkingtochten boeken. Van Cabiner naar Cabiner.
Ook even off-the-grid verblijven?
Je hoeft geen kampeerder in hart en nieren te zijn voor zo’n off-grid-avontuur. Je slaapt gewoon in een bed, en je hebt een douche en toilet. Tegelijkertijd word je je (lekker cliché) wel weer even bewust van hoe vanzelfsprekend onze luxe voorzieningen in het dagelijks leven zijn. En (nog zo’n cliché) het geeft voldoening: je water pompen voor thee en zo’n lekkere maaltijd klaarmaken met zo weinig. Je dwingt jezelf om even een paar versnellingen terug te schakelen en oog voor je omgeving te hebben. Eigenlijk was 1 dag te kort om écht even helemaal te ontsnappen aan alle triggers van ons normale leven. Veel te snel moesten we ons leuke natuurhuisje alweer achterlaten, precies zoals we het gevonden hadden.



Wacht trouwens niet te lang met boeken: de Cabiners zijn snel volgeboekt. In Drenthe liggen er nu in totaal 8, verspreid over 2 natuurgebieden. Vier in Hart van Drenthe, onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa (waar wij verbleven) en vier op de Hondsrug (daar was ik laatst toevallig voor een totaal ander verblijf, namelijk in de luxe villa’s van PUUR Exloo). Sinds kort zijn er ook twee nieuwe Cabiners geplaatst op de Sallandse Heuvelrug. Wat ook een schitterend gebied is (lees hier mijn blog van ons verblijf bij Mölke in Zuna).
Durf jij het aan, zo’n off-grid avontuur in een Cabiner?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Nederland is een echte fietsland. Een overzicht met alle beschikbare fietspaden in Nederland. En onze accommodatie ligt op ongeveer 1,5 uur fietsen vanaf Utrecht, dus onze gasten kunnen echt helemaal genieten van een nieuwe ervaring.
Nia Hayes – ShunCy onlangs geplaatst…How to Grow Huckleberries
Wat onwijs tof! Ik ben helemaal geen kampeerder, maar merk dat ik steeds meer verlang naar het groene en rustige. Dit is wel een leuke manier om het te ervaren. Ik zet het op mijn to go lijstje!
Dio onlangs geplaatst…Voorkom een pensioengat in 5 stappen
Auteur
Heel herkenbaar dit 🙂 En zeker een aanrader, echt een beleving! Wij zijn intussen al een tweede keer geweest, op een andere locatie.
Op welke andere locatie waren jullie? Was het zelfde aantrekelijk? de natuur en de trekking wandelpand? Dank je wel alvast voor heel leuk info.
Hoi! Welke huisnummers zou je aanraden? Zag dat ze met C genummerd zijn en vind het zo lastig kiezen!