Waar een halfbakken zomer goed voor is…

Kinderdijk rondvaart Canal Cruiser

…je komt nog eens ergens. Eigenlijk was de voorspelling vorig weekend een graad of 25 en leek mij een strand, plas of zwembad een uitstekend plan. Toen het ietsje minder leek te worden, was een kleedje in een park het alternatief. Maar het was toch echt iets te fris en winderig om lekker op het gras een boekje te gaan liggen lezen. Dus wat doe je dan… toeristje spelen in eigen land. En liefst niet al te ver weg. Gelukkig is het mooie van Nederland dat op zoveel plaatsen iets te beleven is 🙂

Lunch is where the Quality Coffee is

Dus: eerst even de eigen stad in voor de lunch. De laatste maanden dat ik midden in Breda woon, geniet ik hier al helemaal maximaal van! Wij houden van echt goéde koffie en zoals met veel dingen: als je eenmaal verwend bent, laat je de middelmatige volautomatenkoffie liever links liggen. En dan kies je dus een lunchzaak uit met echte barista’s. Of eigenlijk meer een koffietentje waar ook nog prima lunch wordt geserveerd (en niet alleen wat muffins). Barista Café op de Grote Markt in Breda is dus echt verwennerij. Een cafe latte en een club sandwich met carpaccio: yummm…. Zéker niet de laatste keer dat ik hier kom!

Barista Cafe: lekkere koffie in Breda

Nog zo’n ding: we ondernemen en beleven tegenwoordig allemaal heel veel, maar vaak komen we eigenlijk amper in onze eigen omgeving. Hoe vaak hoor je niet van mensen die vlakbij het strand wonen maar daar eigenlijk nooit komen? Daarom heb ik zelfs na 12,5 jaar in Breda een Bredase Bucketlist. Ik moet bijvoorbeeld nog steeds een boottochtje over de singels maken. Zul je zien dat uitgerekend deze dag het jaarlijkse singelzwemmen werd georganiseerd. Dat plan moet dus nog even wachten.

Een ander boottochtje…

Een dik half uur van Breda bleken we echter óók op een bootje te kunnen zitten. Op zich is een boottochtje niets bijzonders, maar ik had er dus werkelijk geen flauw benul van dat je dit ook kon doen bij de molens van Kinderdijk. Waar ik dus serieus nog nooit van mijn leven was geweest. Ondanks dat het vlak bij Rotterdam ligt, in de Alblasserwaard. Hoe reislustig ik ook ben, ik heb de eigenschap om me pas echt in een plaats te verdiepen als ik er daadwerkelijk ben. Dan leeft het pas voor me, en op dat moment vind ik het ineens super interessant om er van alles over te weten te komen. En zo moet ik eerlijk toegeven dat ik eigenlijk niet veel meer wist van Kinderdijk dan dat er een aantal molens bij elkaar staan. En dat het een plek was waar veel toeristen naartoe gaan. Natuurlijk had ik ook wel kunnen bedenken dat er een bezoekerscentrum, museum en wandelroutes zouden zijn, maar toch was het een verrassing dat het echt een heuse attractie is, en niet enkel een fotopunt. 

Kinderdijk vaartocht Canal Cruiser

En zo zaten we dus op de Canal Cruiser voor een rondvaart van een half uur langs de molens. Als je hier toch bent, maar niet per se uren wilt wandelen en musea bezoeken: voor 5 euro per persoon ben je een mooi stukje Hollandse historie rijker. En wij kregen er ook nog gratis wat leuke feitjes en flauwe humor van een Kinderdijkse meneer bij 🙂

Kinderdijk is een van Nederlands UNESCO werelderfgoederen, en die hebben we maar 10 (waarvan 9 in Nederland: de 10e bevindt zich op Curaçao). Ik ontdek net dat ik er nog maar bizar weinig van heb gezien. Nieuw doel? Dat nog niet direct… maar meer in je eigen omgeving ontdekken vind ik wel érg leuk. Toch die vaartocht over de Bredase singels eens gaan plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.