Wandelen op de Landschotse Heide

Met dit plaatje begon voor mij de eerste dag van het jaar ♥ Zo’n beetje midden in het deel van Noord-Brabant tussen de A58 en A67 (vlakbij het dorpje Westelbeers) ligt De Landschotse Heide. Al kom ik zelf uit midden Brabant, dit natuurgebied kende ik nog niet. Je vindt hier twee goed gemarkeerde wandelroutes langs vennen en heide; waar we in ons mooie Brabant wel meer van hebben maar wat mij persoonlijk nooit verveelt. We zochten op Nieuwjaarsdag een rustige plek om te wandelen en deze wandelroute op de Landschotse Heide bleek een schot in de roos.

Wandelen in Noord-Brabant

Ik schreef er ook al over in mijn vorige blog (3 goede dingen van 2020 die wél mogen blijven): het afgelopen jaar hebben we zoveel leuke wandelplekjes in de buurt ontdekt. Waaronder ook een hoop minder bekende plaatsen om te wandelen (en waar je meestal niet over de koppen loopt). Soms moet je er alleen even naar zoeken. Het leek me daarom leuk om eens wat van deze micro-avonturen met jullie te delen!

Blauwe wandelroute Landschotse Heide

Laat je niet misleiden door het platteland dat je doorkruist te hier komen en vervolgens niet afschrikken door de onverharde weg naar de parkeerplaats. Alleen al het uitzicht na het parkeren is prachtig. Normaal gesproken ligt hier het Wit Hollandven, maar dat lag nu helemaal droog. Een klein stukje naar links vind je een uitkijktoren; wij liepen echter eerst vanaf de parkeerplaats rechtdoor om met de blauwe route te starten (een rondje van zo’n 6km. De rode is de kortere variant van 3,5km).

De route begint door het bos met tussendoor wat doorkijkjes naar de open vlakte waar nog een dekentje van ochtendmist overheen hing. Schitterend vind ik dat!

Het beloofde een prachtig zonnige ochtend te worden. Na dit stukje door het bos vervolgt de route over de heide (zie foto boven dit artikel). Ik heb me nooit zo gerealiseerd dat je op zoveel plaatsen in Brabant heide kunt vinden. Doordat we in coronatijd zoveel zijn gaan wandelen in onze eigen omgeving, ben ik zoveel bewuster geworden van de natuur om ons heen. Elk jaargetijde heeft de heide wel iets, ook nu in de winter is een heidewandeling prachtig.

Na de ronde om het gebied kom je deze uitkijktoren vanzelf tegen. Het uitzicht laat goed de bodem van het ven zien. En het is nog een flink ven ook; bizar hoeveel water hier is verdwenen door die lange periodes van droogte in de afgelopen zomers.

Naast het Wit Holland ven loopt de wandelroute langs het Kromven, Keijenhurk en Berkven.

Zo kom je op de Landschotse Heide

De parkeerplaats van de Landschotse Heide ligt zoals gezegd een beetje verstopt. Wij navigeerden naar de Jachtlaan (onverhard) in Westelbeers. Bij de t-splitsing ga je vervolgens rechtsaf en dan kom je vanzelf bij het punt uit waar de wandelroutes beginnen.

De Landschotse Heide is onderdeel van De Kempen. Lees hier meer over het gebied op de website van Brabants Landschap.

Stiekem heb ik bij de Brabantse Kempen vooral de associatie met Villa Volta in de Efteling 🙂 Mooi doel voor dit jaar dus om vaker te gaan wandelen in deze regio. Ook op de Landschotse Heide kom ik zeker nog eens terug om te wandelen!

ReizenReizen

Nieuwe plekken ontdekken

Soms vraag ik me af waarom er een pandemie voor nodig was om dit soort plekken te ontdekken. Komt het doordat we eigenlijk automatisch naar de bekende plaatsen gingen, zoals de Loonse en Drunense Duinen, of de Oisterwijkse Bossen & Vennen, waar ik mee ben opgegroeid? Of namen we gewoon zo weinig tijd voor langere wandelingen in de buurt, omdat de agenda altijd zo vol is? Aan mijn ‘wanderlust’ ligt het niet; nieuwe plaatsen ontdekken vind ik een van de leukste dingen die er zijn.

Of misschien moet ik toegeven dat ik mezelf eigenlijk nooit als zo’n wandelaar heb gezien. En nu inzie dat ik helemaal geen verre reisbestemming nodig heb om ervan te genieten. Hoe dan ook: ik word erg blij van deze mini expedities vlakbij huis. Herken jij dit?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.