Zuid-Afrika: 5 hotspots aan de West-Kaap

Voordat ik de eerste keer naar Zuid-Afrika ging, wist ik niet goed wat ik moest verwachten op het gebied van eten & drinken. Veel verder dan de bekende wijnen uit Stellenbosch kwam ik niet. Toen we een paar jaar geleden een rondreis door het noordoosten maakten, was ik aangenaam verrast. Wat hebben we divers en lekker gegeten! Van braai (het Afrikaanse woord voor barbecue) tot curry, van wild tot vis. Van het eten heb ik al bijna net zo genoten als van het landschap.

Afgelopen najaar gingen we terug naar Zuid-Afrika voor een reis door de West-Kaap: van Kaapstad eerst langs de Garden Route richting Port Elizabeth (via Hermanus, Mosselbaai, Knysna, Tsitsikamma, Jeffrey’s Bay en Addo) en via het binnenland (Oudtshoorn, Montagu, Franschhoek, Stellenbosch) weer terug. Aan deze kant van Zuid-Afrika is de keuze voor foodies nog véél groter. Niet alleen liefhebbers van wijn, maar ook van goede koffie kunnen hier hun hart ophalen.

Wij hebben deze rondreis helemaal zelf geboekt en zijn qua eten meestal op de bonnefooi ergens beland. Soms via tips van locals (ze zijn zó gastvrij hier!) of de Lonely Planet, heel af en toe een Google opdrachtje maar meestal gewoon op goed geluk, en je staat versteld op wat voor fantastische plaatsen je dan al terechtkomt. Tijd voor een paar van onze hotspots!

Lees ook: 20 dagen Zuid-Afrika in 20 Instagramfoto’s

Eten naast de walvissen: Bientang’s Cave, Hermanus

Na de eerste nacht in Kaapstad vertrokken wij richting Hermanus en gaf de hoteleigenaar ons nog een tip mee: ga eten bij ’the cave’. Een gouden tip! Dit restaurant, Bientang’s Cave, bevindt zich letterlijk in een uitgehouwen grot aan het water, en is een van de beste plaatsen om vanaf het terras walvissen te spotten. En ja, dat die kans écht aanwezig is, bewijst bovenstaande foto!

Het terras van Bientang’s Cave 

Het uitzicht is ook zonder walvissen al geweldig

Wij zaten te wachten op onze lunch toen ineens iedereen opstond, fotocamera’s en verrekijkers in de aanslag (die je hier op het terras niet eens nodig hebt, zo dichtbij komen ze) en we werden getrakteerd op een paar mooie sprongen van een southern right whale.

Het spotseizoen loopt van juni tot en met december, en in september-november is de kans om ze te zien het grootst.

Breakfast with a view: East Head Café, Knysna

Knysna is een plaatsje gelegen aan een lagune. Bij de opening tussen de rotsen waar de oceaan overgaat in de lagune, ligt op een van de koppen (bij de locals ook wel bekend als the heads) een restaurant met een prachtig uitzicht: East Head Café. We kwamen hier ook weer dankzij een tip van de eigenaar van onze lodge terecht. En zeg nou zelf, er zijn vervelendere plekken om te ontbijten!

Ontbijtmenu tip: de homemade granola. De koffie is hier ook nog eens uitstekend!

The Heads is sowieso een must see als je in Knysna bent

Coffee break in Mosselbaai: Blue Shed Coffee Roastery

Over goede koffie gesproken: in Mosselbaai moet je daarvoor bij the Blue Shed zijn. Je zou hier zo voorbij rijden; wat wij overigens in eerste instantie ook deden, toen ik de grote letters op deze blauwe golfplaten schuur zag staan. “Hey, daar hebben ze koffie!”


Het ligt niet echt op een idyllische plek, aan de weg naar de haven (en niet echt aan de mooiste kant) maar de koffie is top. Zowel binnen als buiten is het een allegaartje van allerlei verzamelde en grappige spullen, dus je kijkt je ogen uit.

Uitzicht vanaf onze accommodatie op een plum (pruimen) farm in Montagu

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar Zuid-Afrika

The Barn on 62 in Montagu

Van Oudtshoorn naar Montagu is zo’n 2,5 uur rijden door heel veel middle of nowhere, dus was de eerste de beste lunchgelegenheid die we tegenkwamen in Montagu meer dan welkom. En wat een heerlijke plek bleek dit te zijn: The Barn on 62. Vooral dankzij de fijne tuin. En een uitgebreide kaart met heel veel home made lekkers. De bagels en scones bakken ze zelf. Genieten! En niet onbelangrijk: de koffie was ook hier weer uistekend.

De volgende ochtend kwamen we hier zelfs weer terug om te ontbijten. Weer van die lekkere home made granola!

Van biefstuk tot wafels op De Warenmarkt in Stellenbosch

Dit was zo’n plek waar we toevallig belandden. De Warenmarkt is gebaseerd op een foodmarkt idee; een aantal winkeltjes bij elkaar rondom een centraal terras. Van een slagerij tot een Belgische wafelkraam, een koffiebar en een oesterbar. Het leuke is dat het terras ook ’s avonds, als de meeste van deze winkeltjes niet meer geopend zijn, nog steeds open is als restaurant en wijnbar. Het terras is half open, waardoor je beschut zit, maar toch het idee dat je buiten eet.

Dit is zo leuk aan deze regio Zuid-Afrika: overal de Nederlandse en Belgische invloeden. Zo ver van huis een wafel eten met de naam ‘Amai zeg!’, fantastisch toch? 

Een voorbeeldje van de diversiteit in de Zuid-Afrikaanse keuken: mosselen met vetkoek. Ik had geen idee wat vetkoek zou zijn. Oliebollen dus. Klinkt héél raar, maar was een verbazend lekkere combinatie!

Zuid-Afrika voor foodies

Dit was nog maar een greep uit de leuke plekjes waar we hebben gegeten, en dan heb ik het -behalve de goede koffie en home made granola- nog niet eens gehad over wát er allemaal op ons bord lag. Aangezien we best wel wat accommodaties hadden geboekt zonder ontbijt, hebben we in 3 weken tijd nogal wat eettentjes van binnen gezien en ik was van tevoren een beetje bang dat we dat na een paar weken wel beu zouden zijn, maar niets is minder waar. Zelfs buiten de deur ontbijten is hier een feestje. Zeker als je van goede koffie houdt. Ik krijg er weer teveel trek van as we speak… dus de overige eettips van de reis en leuke plekjes in Kaapstad bewaar ik voor een Deel 2 🙂

1 Reactie

  1. april 19, 2018 / 8:26 pm

    Wat een mooie uitzichten allemaal prachtig! Nooit geweten dat het land zoveel lekker eten bied, maar het ziet er allemaal uit om je vingers bij af te likken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.