15x op de Nederland Bucketlist

Ik had het er laatst al over: mijn Nederlandse bucketlist. Ofwel: wat staat er nog allemaal op mijn lijstje om te doen en ontdekken in ons eigen land? Ik besloot er eens goed voor gaan zitten en struinde vele websites af met toeristische tips en to-do-lists. Nou heb je tegenwoordig in haast elke regio wel bijzondere hotspots en er is eindeloos veel te doen, maar ik kwam ook tot de conclusie dat mijn eigen Nederlandse wensenlijstje eigenlijk best te overzien is. Veel bekende plekken heb ik al eens mogen bezoeken. Eind 2018 heb ik ook al wat plaatsen van mijn wishlist bezocht. In totaal heb ik nog 15 plaatsen, natuurgebieden, activiteiten, attracties, musea en steden verzameld die ik graag nog wil gaan beleven. Heb jij ze al afgevinkt?

Plaatsen & natuurgebieden

1. Waddeneilanden

Met stip op 1, want ik moet eerlijk bekennen: ik ben nog nooit op een Waddeneiland geweest. En ik heb nota bene toerisme gestudeerd… Dat kan eigenlijk niet, he? Naast het bezoeken van alle provincies horen de Waddeneilanden in mijn ogen wel bij de Nederlandse basiskennis. Daarnaast lijkt het me ook echt mooi op de verschillende eilanden, dus het wordt hoog tijd om dit punt eindelijk af te vinken.

Zandvoort aan Zee Kennemerduinen

2. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In november waren we in Zandvoort en ving ik een glimp op van het prachtige duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wow! Daar wil ik zeker nog eens een mooie wandeling of fietstocht gaan maken.

Activiteiten & attracties

3. Wadlopen

Een pittige wandeltocht over het wad lijkt me erg bijzonder om eens mee te maken. Je wandelt in feite over de bodem van de zee tijdens laagwater. Wist je trouwens dat onze Waddenzee het grootste waddengebied ter wereld is? 

4. Slapen in een Glamping tent

Ik ben niet zo’n kampeerder, althans niet het kamperen als vakantiedoel op zich. Maar voor een bijzondere of avontuurlijke overnachting ben ik best in, en tegenwoordig heb je op heel veel campings zogenaamde ‘Glamping’ accommodaties. Het woord glamping is afgeleid van ‘glamorous camping’, en betekent dus kamperen met wat meer luxe. Wél het outdoorgevoel, maar dan in een gewoon bed! 

Officieel heb ik dit al wel eens een keer gedaan (ik mocht vorig jaar een nachtje slapen in een Outback bungalowtent op Recreatiepark Terspegelt), maar dat was voor werk. Nu nog eens voor de fun!

De glamping waterlodges bij TerSpegelt. Onder het interieur van de Outback Lodge.
‘Glamping’ Waterlodges op Recreatiepark Terspegelt

5. Waterpret in het Tikibad, Aquaventura Slidepark en Hof van Saksen

De afgelopen jaren zijn er heel veel nieuwe grote waterattracties bijgekomen in ons land. Hellendoorn heeft een heel nieuw (outdoor) waterpark geopend, het Aquaventura Slidepark. In het zwembad van vakantiepark Hof van Saksen vind je zelfs de grootste indoor waterglijbaan ter wereld.  En ook het bekende Tikibad bij Duinrell heeft in 2017 een grote nieuwe glijbaan geopend. Ik ben er dol op, en kwam vroeger best vaak in zulke subtropische zwembaden, maar het is nu al jaren geleden dat ik in het Tikibad ben geweest en ik zet het dus gewoon weer opnieuw op mijn to-do-list 🙂


6. Abseilen of tokkelen van de Euromast

Het lijkt me doodeng, maar wel een ontzettende kick: tokkelen of abseilen vanaf de 185 meter hoge Euromast in Rotterdam, de hoogste openbare toren van Nederland. Op de Euromast zelf ben ik al wel eens geweest, en heb je een geweldig uitzicht op de vele iconen van de stad, zoals de beroemde Erasmusbrug. Sowieso een aanrader. 

De Binnendieze in ‘s-Hertogenbosch

7. Rondvaart over de Binnendieze in Den Bosch

Net als dat ik een rondvaart over de Bredase singels gemaakt moést hebben, omdat ik jarenlang in het centrum van Breda heb gewoond, wil ik nog graag eens zo’n boottochtje over de binnenwateren van ’s-Hertogenbosch maken. Ik zat daar vroeger in de buurt op school, maar de rondvaart over de Binnendieze is er nog nooit van gekomen. 

8. De afsluitdijk

Bij mijn weten ben ik nog nooit op de afsluitdijk geweest. Heel sensationeel is het vast niet, maar toch wil ik het gewoon eens gezien hebben. 

Musea

9. Anne Frank Huis

10. Van Goghmuseum

11. Het vernieuwde Rijksmuseum

Drie Amsterdamse musea op een rijtje, waarvan ik alleen het Rijksmuseum al ooit eens heb bezocht. Maar aangezien dit museum intussen flink verbouwd is (en ik er als 15-jarige met hele andere ogen naar keek) wil ik er graag nog eens naartoe. Het Anne Frank Huis en Van Goghmuseum behoren eveneens tot dé topmusea van Nederland en lijken me beiden erg de moeite waard.

Alleen al voor deze prachtige bibliotheek wil ik graag eens naar het Rijksmuseum

12. Natuurmuseum Brabant

13. Textielmuseum

En dan nog twee musea in Tilburg! Ik heb blijkbaar heel wat culturele ambities 😉 Het Natuurmuseum Brabant staat op mijn lijstje omdat ik dit museum als kind geweldig vond. De afgelopen jaren ben ik ook in Wenen en in Londen in het natuurhistorisch museum geweest, die allebei echt gigantische collecties hebben, dus vermoedelijk is de Tilburgse variant ietsje minder indrukwekkend… maar toch wil ik er graag nog eens heen. Meer uit jeugdsentiment!

Het Textielmuseum ben ik nog nooit geweest, terwijl ik hier in de regio woon. Ik vind Tilburg geen mooie of interessante stad om te bezoeken, maar dit is wel echt een stukje historie van de textielstad, en dat wil ik wel graag een keer gezien hebben. 

Steden

14. Groningen

Ik ben vroeger wel ooit in de provincie Groningen op vakantie geweest, maar de stad Groningen heb ik nog nooit bezocht. Terwijl dat echt een super gezellige stad zou moeten zijn. Van de top 10 grootste steden van Nederland is het de enige waar ik nog nooit ben geweest.

15. Deventer

Eerlijk is eerlijk, als Brabantse heb ik niet direct een bourgondisch beeld bij Overijsselse steden. De enige associatie die ik heb bij Deventer is het Dickens Festijn, een tweedaags festival in het weekend voor kerst waarbij er heel even een 19e eeuwse Engelse stad in Overijssel ligt. Maar het is natuurlijk niet voor niets dat Hanzestad Deventer hier een geschikt decor voor vormt. Het  schijnt een mooie stad te zijn met een monumentaal karakter. Nieuwe steden bezoeken vind ik altijd leuk, dus dit is een mooie hekkensluiter voor op de bucketlist!

Alles bij elkaar heb ik dus nog genoeg te doen en beleven in eigen land. Maar het is ook best een realistisch lijstje, nietwaar?

Wat staat er nog op jouw Nederland bucketlist?

Foto’s Zandvoort & Terspegelt: eigen collectie. Overige foto’s: Pixabay.

pinterest pin met de tekst '15 dingen om te doen in Nederland - Holland bucketlist' met de heide van de veluwe op de achtergrond

21 Reacties

 1. januari 15, 2019 / 7:03 am

  Mooi lijstje! Ik ben stiekem ook wel erg benieuwd naar zo’n glampingtent… de Waddeneilanden kan ik je zeker aanraden, zo ontzettend mooi daar! Terschelling blijft mijn favoriet, maar Ameland is ook zeker de moeite waard!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 15, 2019 / 11:41 am

   Er zijn echt zoveel bijzondere slaapplekken! Van boomhutten tot slapen in een plaggenhut of yurt of zelfs een oud vliegtuig. Ze verzinnen vanalles!

 2. Chris Donkers
  januari 16, 2019 / 5:06 pm

  Bij de Waddeneilanden zeker op Terschelling beginnen! ?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 16, 2019 / 5:56 pm

   Thanks voor de tip! 😀

 3. januari 16, 2019 / 9:24 pm

  Deventer is leuk: het Dickens Festijn inderdaad en de Deventer Boekenmarkt. Goed idee om deze stad op je Nederland Bucketlist te zetten 🙂

  Mijn Nederland Bucketlist? Daar ga ik eens goed over nadenken. In ieder geval: de Dordtse Boekenmarkt, Terschelling, de Zaanse Schans, Natuurpark Berg en Bos Apeldoorn en Boekhandel Dominicanen Maastricht.
  Wendy Schuchmann onlangs geplaatst…Colette als inspiratiebronMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 18, 2019 / 5:37 pm

   Hihi, zo te lezen nog een liefhebster van bijzondere boekwinkels/bibliotheken? 🙂 De boekhandel in Maastricht is inderdaad erg mooi! In Breda zit -nu nog- een boekhandel in een oud theater, zo’n mooie sfeer, maar helaas gaat deze binnenkort sluiten. Berg en Bos in Apeldoorn is prachtig aangelegd. Afgelopen zomer zijn we voor het eerst in de Apenheul geweest, dat vond ik ook echt heel erg leuk! Vanaf de parkeerplaats wandel je dan ook een stukje door het park, en ik verbaasde me er al over, ik wist helemaal niet dat hier zo’n groot park lag. De bosrijke omgeving rondom Apeldoorn is sowieso een mooi stukje Nederland.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 18, 2019 / 5:32 pm

   Natuurlijk zijn er nog veel meer plaatsen in Nederland waar je geweest moet zijn! Maar die heb ik dus al afgevinkt (voor zover ze op mijn wensenlijstje staan :)) Limburg heeft inderdaad zo’n mooie gebieden. Van Zuid-Limburg krijg je instant vakantiegevoel, met dat glooiende landschap. Bijvoorbeeld het ‘bergdorpje’ Vijlen.

 4. januari 19, 2019 / 10:27 am

  Wat ontzettend leuk dit lijstje! Ik ben ook helemaal voor leuke uitjes in eigen land. Er is in Nederland al zo veel te doen en te ontdekken 🙂 Een ritje over de Afsluitdijk is ook iets wat op mijn bucketlist staat. Lijkt me wel bijzonder om eens te hebben gezien! Het Anne Frank Huis hoop ik ook dit jaar te bezoeken. Eigenlijk een schande dat ik daar nog nooit ben geweest, terwijl ik er heel regelmatig in de buurt ben. Deventer is zeker een aanrader. Zo’n leuke en knusse stad is dat!
  Ik ben benieuwd wat je dit jaar van je bucketlist zult afvinken.
  Romy onlangs geplaatst…7x Waarom zelfvertrouwen je leven leuker maakt?My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 21, 2019 / 8:18 pm

   Haha, mij lijkt dat ook doodeng hoor!

 5. januari 22, 2019 / 10:00 am

  Nederland is zo’n mooi, divers land met zulke mooie plekjes ! Ik heb al aardig wat van jouw bucketlist gezien, maar de Euromast ontbreekt nog. Al denk ik niet dat ik ‘m al abseilend/tokkelend ga verkennen hoor. Haha. -x-
  Forever38.com (Vera) onlangs geplaatst…DIY : vogelvoer cupcakes zonder frituurvetMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:24 am

   Met de lift omhoog en omlaag is ook al leuk! Bovenin zit een restaurant, erg leuke plek voor een drankje of hapje!

 6. januari 31, 2019 / 11:46 pm

  Deventer is leuk, maar al helemaal tijdens het Dickens Festival of Deventer op Stelten! En het Nederlands Openlucht Museum zou op je bucket list moeten staan, mocht je daar nog niet zijn geweest. Ik zit even te denken…. ik hen best al veel gezien en gedaan in ons mooie landje. Maar ik zou nog wel eens in een sprookjes suite willen overnachten in het Efteling Hotel 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Met jonge kinderen op reis, waar doe je het voor?My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   februari 1, 2019 / 9:47 am

   Ohja, het openluchtmuseum! Daar ben ik nog nooit geweest en dat zou ik inderdaad ook graag nog eens doen. Het Efteling hotel is inderdaad ook zo’n leuke ervaring. Ik heb er weleens in een gewone kamer geslapen. Maar zo’n themasuite is inderdaad toch wel weer net even iets anders. Sowieso zou ik weleens in zo’n grote suite ‘net als in de film’ willen blijven. In New York ofzo, met uitzicht over Manhattan (ok, ik droom nog even verder, haha!)

 7. februari 3, 2019 / 5:30 pm

  Oh wat een leuke lijst! De Waddeneilanden staan hier ook nog op de lijst, net als Groningen, Deventer, Breda en Middelburg (iig Zeeland) Ik wil ook nog een keer terug naar Rotterdam, vond ik een kei gave stad.
  sammie onlangs geplaatst…Weer een jaartje ouder.My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   februari 9, 2019 / 11:44 am

   Breda voelt nog steeds een beetje als mijn hometown. Ik heb lang in het centrum gewoond en ben er stiekem zo aan verknocht geraakt. Heerlijke stad <3

 8. februari 5, 2019 / 11:09 am

  Leuk om te lezen! De waddeneilanden vind ik echt een aanrader, vooral in de zomer! Afgelopen zomer ben ik op Schiermonnikoog geweest en wat was het leuk! Kun je ook gelijk de stad Groningen meepakken, is niet heel ver rijden vanaf de haven :p

 9. Jan-Pieter
  augustus 15, 2019 / 8:10 am

  Ik kan je Renkum en Oosterbeek aanraden met het kasteel Doorwerth veel fietsmogelijkheden en wandelingen langs de rivier. Kortom een zeer afwisselend gebied. Ons volgend rietje gaat naar zuid Limburg nog meer heuvels heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.