Bucketlist: Europese roadtrip

Na mijn ultieme reisbucketlist item heb ik dit keer wéér iets op het gebied van reizen… tja, als ik aan mijn bucketlist denk, dan denk ik nou eenmaal veel aan avontuur op allerlei plaatsen in de wereld die ik nog zou willen ontdekken. Wat ik ook écht nog wel een keer zou willen doen, hoef ik helemaal niet voor naar de andere kant van de wereld. En het kan ook voor véél minder budget dan een reis naar een poolgebied, dus het is eigenlijk ook nog eens gewoon hartstikke haalbaar. Alleen moet je het een keer doen. Het lijkt me fantastisch om een keer een Europese roadtrip te maken.

Roadtrippen door Europa

En dan bedoel ik dus een roadtrip waarbij je van tevoren niets vastlegt. In mijn droomscenario hebben we een paar weken de tijd, liefst natuurlijk in een ultiem mooie zomer waarin je je over het weer niet druk hoeft te maken. We gooien een tent in de auto en het enige dat we kiezen is een richting waarin we de eerste dagen willen vertrekken. Op avontuur!

Zomaar een klein weggetje in Italië… er is zoveel moois in Europa!

Reizen op de bonnefooi… Hoe doe je dat?

Het is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om op de bonnefooi op pad te gaan. Bijna iedereen heeft wel een smartphone bij zich op vakantie. En sinds dit jaar hebben we ook nog eens geen roamingkosten meer in Europa, dus hoef je niet eens een speciale databundel voor in het buitenland af te sluiten om te kunnen internetten onderweg. Dus zowel de weg vinden met je navigatie, als een slaapplaats boeken: het kan allemaal vanaf je telefoon of tablet. Via Booking.com kun je gerust nog geen half uur voordat je aankomt een hotel reserveren.

Meestal weet je gedurende de dag wel zo’n beetje naar welke plaats je wilt komen, of tot hoe laat je nog wil doorrijden. Dit voorjaar zijn we bijvoorbeeld naar Italië gereden, waarbij we op de heenweg ook bewust nog geen hotel hadden gereserveerd. Uiteindelijk kwamen we al tot net over de Oostenrijkse grens in de avond, dus zochten we daar een hotel, zodat we de volgende ochtend niet meer zo ver hoefden te rijden.

Lees ook: Redenen om te kiezen voor een rondreis

’s avonds in het donker aankomen en dan ’s morgens hiermee wakker worden… fantastisch toch?

Eerdere ervaring met roadtrippen

Ik heb al wel wat ervaring met reizen zonder van tevoren alles vast te leggen. Ook meer dan alleen dat nachtje op de heenweg naar de vakantiebestemming. Ik heb ook in mijn eentje door Californië getrokken, waarbij ik ook alleen een paar tussenstops had bepaald voor het bezoeken van oud-collega’s op verschillende plaatsen in de staat. Voor de tussenliggende dagen had ik wel een globale planning van mijn route, maar heb ik wel elke keer pas ter plaatse bekeken waar ik ging overnachten. Na aankomst kocht ik gelijk een Amerikaanse TomTom (we hebben het hier over 2010 :)) en een tent, zodat ik een hotel ook af en toe kon afwisselen met een nachtje kamperen. Zelfs in die tijd was het, dankzij een laptop en gratis wifi bij Starbucks, echt al peanuts om je te redden zonder ook maar iets van tevoren te regelen.

ReizenReizen

Ook in Australië ben ik gaan backpacken zonder vooraf bepaald plan. En dat liep ook totaal anders dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Inclusief een tocht door de outback, al kamperend in een auto. Het voordeel daarvan was dat we overal konden slapen, want daar mag je in grote delen van het land gewoon langs de weg overnachten.

Als je gaat vliegen, dan is het wel raadzaam om in elk geval de eerste overnachting vast te leggen. De douane wil nog weleens om een verblijfsadres vragen en bovendien is het ook wel prettig om na een vermoeiende reis in elk geval ergens terecht te kunnen. Avontuur is leuk, maar je wil natuurlijk voorkomen dat je door vertraging ineens midden in de nacht op een airport staat en dan blijken hotels ineens wat lastiger te vinden (been there; done that, trouwens… maar ook dát overleef je wel weer ;))

Spannend? Of is dat juist de lol?

Sommige mensen zullen gruwelen bij de gedachte om, zeker in een vreemd land, te reizen zonder te weten waar ze gaan belanden. Kan ik me iets bij voorstellen: het moet je natuurlijk wel aanspreken om juist niet van tevoren al te weten wat er op je pad komt. Of je wilt op zijn minst rompslomp voorkomen. Volgende maand gaan wij naar Zuid Afrika om vanuit Kaapstad een rondreis te maken. Die heb ik dit keer helemaal zelf samengesteld, maar ik heb al wel alle hotels vastgelegd. Daar wil ik me daar ter plekke niet druk om hoeven maken. Bovendien vind ik het ook nog eens leuk om reisplannen te maken, dus daar heb ik dan ook veel lol in. En dat mis je bij een tripje op de bonnefooi dan weer.

Tip: je kan natuurlijk ook een kant-en-klare rondreis boeken. Bekijk deze leuke rondreizen bij OAD.

In het geval van de reis door Californië was het juist onderdeel van mijn beleving. Ik was er al twee keer eerder geweest en het leek me ontzettend gaaf om gewoon een keer te gaan ‘cruisen’. Amerika is daar ook echt een prima land voor. Als er ergens veel hotels langs de weg zitten… om over eten nog maar te zwijgen. Ik vond het echt fantastisch om van de ene in de andere verrassing te rollen. Zo zat ik ineens op een camping in het bosrijke noorden met een stel vissers bij het kampvuur en zag ik daar een zwarte beer van dichtbij. Dat soort dingen verzin je van tevoren niet.

In Europa lijkt me het leuke vooral dat je in zoveel verschillende landen kunt belanden, in relatief korte tijd. Ook binnen landen heb je hier al zoveel streken, steden en variatie in natuur binnen handbereik. Zelfs alleen al in Duitsland, enerzijds zo dichtbij voor ons, heb je anderzijds al zo’n prachtige gebieden waar je je in een andere wereld waant. Ik kwam laatst de ideale route langs de top 50 van bezienswaardigheden in Duitsland tegen. Lijkt me fantastisch! Of zelfs in Nederland kun je al zo’n verrassende plekjes vinden.

Ben jij een roadtripper of weet je liever van tevoren waar je heen gaat?

pinterest pin met de tekst: 'reizen op de bonnefooi: hoe doe je dat?' met op de achtergrond een roadtrip foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.