Bucketlist: op reis naar de Noordpool of de Zuidpool

Dit is er eentje op mijn ultieme reis bucketlist: reizen in de poolgebieden. Wel echt eentje op een droomlijstje, want het is allesbehalve goedkoop. Voor veel mensen die deze droom met mij delen en hem uiteindelijk waarmaken, is het een once in a lifetime experience. Het lijkt me een hele bijzondere ervaring. Al sinds ik als klein meisje naar Seabert keek (ja, ik bedoel dat zeehondje!). Ook mijn fascinatie voor het regenwoud heb ik aan deze serie te danken. Wie zegt dat tekenfilms niet leerzaam kunnen zijn? ?

Poolreis naar de Noordpool of Zuidpool: wat is het verschil?

De poolgebieden in het uiterste noorden (Arctic, de Noordpool) en zuiden (Antarctica, de Zuidpool) zijn ook nog eens erg verschillend van elkaar. Zoals je misschien wel van de aardrijkskundeles hebt onthouden, bestaat de Noordpool alleen uit ijs, terwijl de Zuidpool land is, bedekt met ijs. Om die reden is Antarctica een continent en eigenlijk zou ik daar naartoe moeten om mijn ‘continenten-bingo’ af te strepen. Maar wil je een ijsbeer spotten in zijn natuurlijke habitat, dan moet je juist weer naar de Noordpool.

Wist je dat in het hele Noordpoolgebied nog wel 4 miljoen mensen wonen? Op de Zuidpool woont niemand permanent; de enige bewoning is van onderzoekers. Het is er gemiddeld -49 graden celsius… brrr. Versus min 34 op de Noordpool, dus dat is nog steeds wel erg koud (bijzondere wens eigenlijk voor iemand die vorige week nog schreef dat ze héél blij wordt van het zonnetje…).

Wat maakt een poolexpeditie zo bijzonder?

Varen door ijsschotsen en langs gigantische ijsbergen. Wandelen over gletsjers. Hele pinguinkolonies ontmoeten. Poolvossen, walvissen en ijsberen spotten. Het Noorderlicht zien (of het Zuiderlicht!). Je verbazen over de leegte, sneeuwvlaktes en niets dan ijs. Een tocht maken met sledehonden. Weten dat je je op een van de meest afgelegen delen van de aarde bevindt.

Een aantal van deze dingen kun je gelukkig ook wel op andere plaatsen beleven. Zoals het Noorderlicht zien (in Noorwegen of IJsland, bijvoorbeeld). De sledehonden-tours ben ik in Canada al eens tegengekomen (helaas niet gedaan), en dit kan ook dichter bij huis, bijvoorbeeld in Lapland. Ook voor gletsjers kun je op veel andere plaatsen terecht. Stuk voor stuk dingen op mijn reisbucketlist. Die gelukkig ook wel iets makkelijker te realiseren zijn.

Een paar dubbele gevoelens…

Deze gebieden zijn zó bijzonder en ook zó kwetsbaar, dat ik er wel een klein beetje dubbele gevoelens bij heb om hier zo graag naartoe te willen. Het lijkt me schitterend, maar ik vind het ook heel belangrijk dat we dit zo houden. En dit betekent dus, dat we er niet met z’n allen overheen moeten gaan banjeren. Op de een of andere manier zou me dit bij zo’n reis meer bezighouden dan bij alle andere reizen die ik tot nu toe heb gemaakt. Je kunt bij veel vliegmaatschappijen tegenwoordig bijvoorbeeld wel de CO2 uitstoot van je vliegreis compenseren, maar sommige delen van de wereld moeten echt beschermd worden. En niet door ergens anders een boom terug te planten…

Niet dat dit nou echt een concreet dilemma voor mij is, want er zijn nog zoveel andere dingen die ik liever zou doen van het gigantische bedrag dat één zo’n poolreis zou kosten. Dus die zorgen zijn vooralsnog niet nodig. Maar waarschijnlijk is het dus eigenlijk maar goed dat het voor veel mensen onbetaalbaar is.

Wat kost zo’n Poolreis dan? Zoals met veel dingen kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Door het unieke karakter van deze reizen is de prijs bij veel reisorganisaties op aanvraag. Maar er zijn er wel een paar die een ‘standaard’ groepsreis aanbieden. Sawadee bijvoorbeeld. Om je een idee te geven: 16 dagen Antarctica boek je vanaf, schrik niet, € 8.097,00…

Veel tijd? Zo kun je toch ‘goedkoop’ naar Antarctica

Lijkt het je wat, heb je wat tijd over en moet je ’toevallig’ in de buurt van het zuiden van Argentinië zijn? Dan is er wel een optie om zo’n reis wat voordeliger te kunnen maken. Als je de tijd hebt om een tijdje rond te hangen in de haven waar veel van de boten naar Antarctica vertrekken, dan kun je ter plekke onderhandelen om last minute een leeg plekje op te vullen. Voor je beeldvorming, met een beetje geluk kun je dan voor een bedrag tussen de 3.000 en 4.000 euro mee. Als je je bedenkt dat het normaal waarschijnlijk minimaal twee keer zo veel kost, dan is het natuurlijk wel een goede deal. Credits voor de tip: Droomplekken.nl (sowieso het volgen waard!).

Toch jammer dat ik rondhangen in zuid Argentinië helaas ook niet op de agenda heb staan… ach, keep on dreaming! ?

Alle foto’s komen van Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.