Bucketlist: paragliden en skydiven

Vroeger had ik een stuk meer last van hoogtevrees dan nu, maar nog altijd krijg ik knikkende knietjes van het staan op grote hoogte. Bijvoorbeeld aan de rand van een afgrond of bovenop een hoog gebouw. De angst houdt me gelukkig niet tegen om dingen te doen, maar het zorgt wel dat de spanning door mijn lijf giert. En dat ik extra voorzichtig ben. Ik ben niet zo iemand die over een randje gaat hangen voor een mooie foto.  Ook kabelbanen zijn nog steeds niet mijn beste vriend… zoals onlangs in Hongarije nog bleek.

Als ik ergens “vast” in zit, zoals een vliegtuig, helicopter, luchtballon of een hoge achtbaan, heb ik er gek genoeg geen last van en zoek ik de spanning juist graag op. Wat achtbanen betreft krijg ik zelfs helemaal geen angst meer. Ik heb er simpelweg teveel gedaan… En dat is jammer, want naast het lekkere gevoel van de snelheid, doe je het toch wel ook voor die kriebels. Ergens in hangen vind ik dan wel weer wat spannender. Zo’n vrije val toren, daar krijg ik nog wel een lekker gevoel van. En ook parasailen (achter een boot) gaf me stiekem toch wel een beetje kriebels. Maar voor een echte kick moet ik toch wel naar the next level…

Het gevoel van vrijheid voelen in de lucht en de ervaring van een vrije val, dát zou ik weleens willen meemaken. Zowel paragliding als een skydive staan op mijn bucketlist. Zo, ik heb het uitgesproken… nu moet ik het ook nog eens gaan doén (iehh!). Het lijkt me héél eng, maar ook echt gigantisch gaaf tegelijk.

Paragliding: een tandemvlucht

Het ziet er altijd zo vredig uit, die vrolijk gekleurde schermen die (voor het oog) rustig door de lucht zweven. Stiekem voel ik me er al heel lang toe aangetrokken maar ik heb nog nooit de stap genomen om het zelf eens te proberen. Paragliding kun je ook onder begeleiding doen tijdens een tandemvlucht. Ook in Nederland kun je paragliden. In vergelijking met bijvoorbeeld een ballonvaart of een skydive is het eigenlijk ook nog niet eens zo duur; vlakbij Eindhoven kun je voor 45 euro onder begeleiding meevliegen:

Paragliding Tandemvlucht

Maar het lijkt me natuurlijk vooral fantastisch om het ergens in het buitenland te doen. In ons vlakke landje word je met behulp van een lier de lucht in getrokken, maar in de bergen is dit natuurlijk niet nodig. Een heuvelachtige omgeving maakt het ook gelijk een stuk spannender… én natuurlijk adembenemender.

Paragliden van de Tafelberg, Kaapstad… dat lijkt me écht fantastisch! Wie weet, als het in ons reisschema past…

Skydive: een tandemsprong

Waar ik over paragliden niet echt na zou hoeven denken, zou ik voorafgaand aan een skydive wel even een paar keer flink moeten slikken en nadenken of ik het écht wil doen. Ook dit zou ik graag op een hele gave locatie willen doen. In Australië stond het op mijn bucketlist, maar je moet nou eenmaal keuzes maken. Voor een skydive in Cairns moest je ruim 300 dollar neertellen en ik wilde ook dolgraag naar het Great Barrier Reef. Dat vind je nergens anders ter wereld; die tandemsprong kan in feite overal. Maar die sprong moet dus nog steeds worden afgestreept… slik.

Wat zou nou eigenlijk dé ultieme locatie zijn voor een skydive? Ik heb even een lijstje gegoogeld. Naast Nieuw Zeeland en Dubai staat daar ook ‘gewoon’ Zwitserland tussen. Er zijn vast nog meer prachtige plekken dichterbij huis. Zou het eigenlijk heel veel uitmaken? Ik denk dat genieten van de grond die op je afraast misschien wel het laatste is dat er door je hoofd gaat op het moment dat je uit een vliegtuig springt… 😉

Binnenkort ga ik trouwens wel al voor een klein voorproefje: een indoor skydive in Roosendaal. Ook dat stond al jaren op de wishlist. Misschien ben ik er daarna wel gelijk van genezen (of ik kan juist niet meer wachten…!)

En…zou jij een vrije val willen maken? Heb je tips en ervaringen?

Foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.