My faves: stokstaartjes, dolfijnen en koala’s in het echt zien

Stokstaartje op steen die de wacht houdt

In de categorie My Faves vertel ik je over mijn favorieten. Dat kan vanalles zijn… van steden tot ontbijtjes. Van boeken tot manieren om te relaxen. Dit keer: stokstaartjes! Ze zitten namelijk misschien wel in onze reisplanning eind dit jaar… Deze, en nog 2 andere van mijn favoriete dieren, die ik al in het echt heb mogen zien.

Het nieuwsgierige, grappige stokstaartje

Het zit helaas te ver weggestopt in een doos op zolder om er even bij te pakken, maar was wel erg leuk om tegen te komen tijdens het verhuizen: een fotokaart van een bezoekje aan Reptielenmuseum De Oliemeulen in Tilburg, met daarop een stokstaartje. In mijn kinderhandschrift stond erop geschreven dat ik deze diertjes daar had gezien. Ik kan me nog goed herinneren hoe leuk ik ze vond. En dit was nog vóór het Lion King tijdperk, toen Timon het stokstaartje wereldwijd extra populair maakte. Ik kan er naar blijven kijken hoe grappig ze eruit zien als ze ‘op wacht’ staan. Ik heb ze ook weleens in een dierentuin gezien toen er net een reclamevliegtuigje overvloog. Al die koppies gingen alle kanten op om alles in de gaten te houden.

Stokstaartjes op wacht

Foto: Pixabay

Meerkat Adventures

Tijdens ons eerste bezoek aan Zuid-Afrika was ik lichtelijk teleurgesteld om er achter te komen dat stokstaartjes eigenlijk alleen voorkomen in de Kalahari woestijn. Wat aan de andere kant van het land was. Eind dit jaar gaan we weer naar Zuid-Afrika. Niet naar Kalahari, maar wel langs de Karoo en ik heb gelezen dat je daar vanuit Oudtshoorn op stokstaartjessafari kunt. Ik hoop zó dat we deze excursie kunnen gaan doen! Olifanten, giraffen en neushoorns zijn allemaal heel indrukwekkend hoor, maar stiekem zou ik deze dieren dus echt het allerleukste vinden om in het wild te spotten.

Foto: Broome, Australië, 2012

Vrolijke tuimelende vrienden

Nog een favoriet uit mijn kindertijd. Nouja, welk klein meisje vindt dolfijnen nou niét leuk? Na een bezoekje aan het Dolfinarium heb ik in menig vriendenboekje ingevuld dat ik later dolfijnentrainster wilde worden. Ergens is die kinderdroom op den duur weer veranderd, maar ik word er nog steeds dat kleine blije meisje van als ik een dolfijn zie. Ze maken altijd erg veel indruk op me. Ik heb zelfs al het geluk gehad om ze van heel dichtbij in het echt te zien. Op een vissersboot bij het Australische Broome (aan de westkust) zwommen ze een hele tijd met ons mee. Hoe dichtbij dat was, zie je op bovenstaande foto (als je goed kijkt, zie je hoe ik vanaf het voorsteven van de boot de foto maakte). Ze zwemmen zo graag mee omdat ze zich dan met de stroming van de boot laten meetrekken. Echt even speeltijd voor ze dus. Ik kon ze helaas net niet aanraken. Met dolfijnen zwemmen is zeker iets dat ik ooit nog wil meemaken.

Koala slapend in boom

Foto: Kennett River Koala Walk, Australië, 2012

Lazy boomknuffelen

Om nog even in Australië te blijven… de foto hierboven is ook weer mijn eigen foto en mijn eerste ontmoeting met koala’s, ergens langs de Great Ocean Road. Kangoeroe’s en koala’s waren denk ik ooit de basis van mijn langgekoesterde droom om ooit naar Australië te gaan. En als je dan zo’n klein grijs pluizebolletje daadwerkelijk ziet slapen in zo’n boom, zijn armen om een tak heen gevouwen, kun je niet anders dan vertederd zijn.

Ik ben dus niet zo heel erg van de gevaarlijke of grote dieren. In tegenstelling tot de naam van mijn blog moet ik van de meeste insecten of vogels niet heel veel hebben. Maar eigenlijk vind ik het altijd wel leuk om dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Een leeuw in Zuid-Afrika maar ook een konijntje tijdens een rondje hardlopen (ik zie ze hier geregeld!). Hopelijk kan ik er eind dit jaar weer wat aan het lijstje toevoegen.

Wat zijn jouw favoriete dieren, en heb je ze al eens in het wild gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.