De Nederland bucketlist: Haarlem, Apenheul, Veluwe, check!

Al een tijdje riep ik dat er in Nederland nog zoveel dingen zijn die ik nog wil zien en doen. We hebben in ons kleine volle landje zoveel leuke steden, en dan ook nog haast een overkill aan attracties en evenementen. En ja, ook mooie natuur, die je soms zelfs kan verbazen als je de moeite neemt om het op te zoeken en er even bij stil te staan.

Maar zoals met alles dat eigenlijk om de hoek is, stel je het ook makkelijk uit om daadwerkelijk eens te doén. Nu ik door omstandigheden even niet zo vaak en ver weg ga, wordt het eens tijd voor die Nederland bucketlist! Ik heb intussen al een lijstje opgesteld (die volgt later), maar daar onlangs ook al 2 dingen van afgevinkt: wandelen op de Veluwe en een bezoekje aan de Apenheul. Én een stad ontdekt die hier ook niet op mag ontbreken: het mooie Haarlem (waar je fantastisch kunt shoppen!).

Drie bucketlist vinkjes voor mij, en voor jullie hieronder foto’s en tips voor je bezoek!

Lees ook: 15x op de Nederland bucketlist

Wandelen op de Veluwe

Volgens de ANWB is het samen met de Loonse en Drunense Duinen (waar ik praktisch ben opgegroeid en nog steeds dol op ben!) het populairste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park de Hoge Veluwe. En toch had ik daar met mijn 34 lentes nog nooit echt een wandeling gemaakt. Laatst moesten we in Ede zijn, en besloten dit te combineren met een bezoekje aan de prachtige natuur daar. Officieel zijn we niet in het Nationaal Park geweest, maar je kunt ook in de omgeving prachtige tochten maken. Via de website Wandelen in Ede vond ik een mooie wandelroute in Planken Wambuis. 8km langs de karakteristieke heide (zie bovenste foto), zandverstuivingen, bossen en wilde grazers.

Aan de overkant van de parkeerplaats van Planken Wambuis ligt het gelijknamige restaurant waar we voorafgaand aan onze wandeling heerlijk hebben geluncht. Wij zaten op het grote terras, want het was één van die mooie nazomerdagen. Maar ook binnen is het super knus. Aanrader!

Aapjes kijken in de Apenheul

Als attractieparkengek met een opleiding in toerisme & vrije tijd heb ik veel van de grote attractie- én dierenparken in ons land wel gezien. Maar gek genoeg was ik nog nooit in de Apenheul geweest. Misschien dat het idee van loslopende dieren me altijd stiekem een klein beetje tegen hield. Ik ben gek op dieren, maar eigenlijk geen enorme held als ze te dichtbij komen 😉 Maar ik besloot kaartjes te kopen voor op de verjaardag van vriendlief, en wat was dit LEUK!

Toegegeven… nadat we vlak na binnenkomst al een doodshoofdaapje op de schouder van een bezoeker zagen plassen, ben ik op veilige afstand gebleven van alles dat los rondloopt. Maar het maakt het wel heel erg leuk dat je zo dichtbij ze kunt komen. En ‘apies kijken’ blijft hoe dan ook erg grappig.

Ik vond het ook mooi hoe de Apenheul laat zien wat voor projecten ze wereldwijd ondersteunt op het gebied van natuurbehoud.

Blijf trouwens vooral tot het eind van de middag rondstruinen. Wij dronken nog wat in het restaurant en liepen door een bijna verlaten park terug naar de ingang. En dan gedragen die apen zich toch ineens wel wat anders dan wanneer al die bezoekers nog rondlopen… die slapende maki’s bijvoorbeeld op de foto hierboven, slingerden aan alle kanten door dat gebouwtje heen. Fantastisch om te zien!

Ook gaan? Als lid van de ANWB krijg je tot wel 25% korting als je je kaartjes online koopt.

Shoppen in Haarlem en uitwaaien in Zandvoort

We hadden geen beter shopping weekend kunnen uitzoeken: het Black Friday weekend overnachtten we een nachtje in Haarlem. Oh my, wat was dat lekker winkelen! Haarlem is niet alleen een hele mooie oude stad, maar bleek ook nog eens een hele leuke winkelstad te zijn. Een echt leuk centrum, waar je door allerlei straatjes kunt struinen, en waar het standaard winkelaanbod nog wordt afgewisseld met lokale winkeltjes. Het stadshart deed me qua sfeer denken aan ‘mijn eigen’ thuishaven Breda, waar ik zo lang midden in de stad heb gewoond. Iemand anders vergeleek het met Den Bosch, en ook die vergelijking snap ik. Een stukje gemoedelijkheid en charme in de Randstad, zonder de drukte van Amsterdam. Al viel me op dat er ook best wel buitenlandse bezoekers zijn die Haarlem weten te vinden. Terecht!

We hadden een weekendje Haarlem al op ons lijstje staan, en toen zag ik laatst toevallig ook nog eens de leuke blog van Zosammieenzo. Bekijk vooral daar de foto’s van de schattige straatjes en mooie oude panden!

Lunchtip: Fortuyn. Een moderne, hippe zaak die voor duurzaam gaat. Niet alleen op tafel, maar ook in de uitstraling met een groene wand. Maar ook met liefde voor eten: de pulled chicken uit de Josper houtskool oven was niet te versmaden!

Vanuit Haarlem ben je ook nog eens zo aan onze eigen Hollandse kust. En Brabanders als we zijn, hoorde een strandwandeling in Zandvoort aan Zee er ook bij. Van Zandvoort zelf hebben we vrij weinig gezien, maar wél dat we hier nog eens terug moeten komen. Check dit práchtige duinlandschap, vlak achter het duin aan het strand:

Ietsje ten noorden van Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Meteen een plaats om aan die Holland Bucketlist toe te voegen. Ik ben dol op duinen, en moet hier echt nog eens een mooie tocht gaan maken!

Welke plaatsen mogen volgens jou niet op een Nederlandse bucketlist ontbreken?

3 Reacties

 1. december 9, 2018 / 1:31 pm

  Oh ik herken dat straatje met de blauwe garage deur 😀 Ik vond de oude straatjes in Haarlem extreem charmant en zou er graag nog eens terug naar toe gaan. Maastricht vond ik ook geweldig trouwens net als Rotterdam.
  Prachtige natuur foto’s heb je ook gemaakt, mooie wandelroute! Mijn volgende bucketlist stad in Nederland is Groningen, ben ik ook nog nooit geweest en wel benieuwd naar 🙂

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 16, 2018 / 10:02 am

   Dat zijn inderdaad ook hele toffe steden! Groningen staat ook nog op mijn lijstje 🙂

 2. december 23, 2018 / 7:39 pm

  Veel mensen zullen meteen aan Amsterdam denken of andere grotere steden. Ik vind de kleine vestingstadjes zeer charmant. Niet stukgefotografeerd en nog zo dat mensen het leuk vinden als je foto’s komt maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.