Vakantiebeurs: 3 ontdekkingen voor de reisbucketlist (binnen Europa!)

#Vakantievoorpret. Dat is het thema van de Vakantiebeurs van dit jaar, deze hele week in de Jaarbeurs in Utrecht. En daarvoor kun je hier zéker terecht; wat een feest is het om langs al die bestemmingen te wandelen en weg te dromen! Ik was er dinsdag voor de Vakantievakdagen, maar kon het natuurlijk niet laten om ook even een rondje over de beurs te wandelen. De meest gekke bestemmingen en verre uithoeken van de wereld zijn hier te vinden, de één nog mooier dan de ander. Maar in plaats van te kwijlen bij het Verre Reizen gedeelte, werd ik dit keer vooral aangetrokken door een paar bestemmingen die veel dichter bij huis liggen. 3 plekken die me prachtig lijken, gewoon binnen Europa!

Het Elbezandsteengebergte: de Tafelberg van Duitsland

Nooit geweten dat Duitsland zijn eigen tafelberg heeft, genaamd Lilienstein, in deelstaat Saksen. Met 415 meter een heel stuk minder hoog dan zijn bekende grote broer in Kaapstad, maar hoog genoeg om af en toe ook in wolken gehuld te zijn. De grillige rotsen op de foto hierboven zijn kenmerkend voor het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Daar hoef je dus helemaal niet voor naar de VS of Zuid-Afrika, maar gewoon naar onze eigen Oosterburen. No way dat ik dat had geraden! Wel moet je er een stukje verder voor Duitsland in, helemaal tegen de Tsjechische grens. Maar hey, voor menig vakantiebestemming in Europa reis je een heel stuk verder.

Ik heb al vaker geroepen dat ik meer wil zien van Duitsland, omdat er volgens mij heel veel mooie gebieden zijn en dat allemaal zo relatief dicht bij huis. Voor ons Nederlanders geeft een beetje bergachtige omgeving al gauw een instant vakantiegevoel. En laat staan dit soort plaatjes; die zijn toch helemaal indrukwekkend!

Bron: website Saksen Toerisme

IJsklimmen in de Julian Alps, Slovenië

Als je de Lonely Planet lijstjes volgt, dan heb je misschien al eens gehoord van de Julian Alps in Slovenië. Onlangs is dit gebied namelijk uitgeroepen tot een van de top 3 must visit regions in de Lonely Planet’s Best in Travel 2018. De mooie foto’s op de stand die mij direct aantrokken op de Vakantiebeurs zijn dus geen lucky shot zoekplaatjes. Zelf had ik nog niet eerder van deze regio gehoord, maar het kan zó op een reiswensenlijstje.

Dit nationale park ligt op ongeveer 1.200km rijden vanaf Utrecht, tegen de Italiaanse en Oostenrijkse grens. Ter vergelijking, dit is eigenlijk maar een klein stukje verder dan bijvoorbeeld naar het Gardameer in Italië.

Ook in andere gebieden in Slovenië heb je heel veel mooie natuur, veel grotten en spelonken (je kunt er zelfs ijsklimmen!) en mooie wandel- en fietsroutes. Het leent zich dus vooral voor een actieve vakantie, maar als vroeger onderdeel van het Romeinse Rijk is er ook cultureel wel het een en ander te ontdekken.

Het Noorderlicht, 170 thermaalbaden en 460.000 schapen: IJsland!

Ok, deze stond al langer op mijn reisbucketlist. Maar van de stand van IJsland op de beurs kreeg ik al helemáál de reiskriebels. Het ruige, vulkanische landschap , met haar fenomenen zoals het Noorderlicht en de vele waterbronnen en geisers, lijkt me echt heel erg bijzonder. Je kunt met sommige luchtvaartmaatschappijen ook een stopover maken in IJsland als je van Europa naar Noord-Amerika vliegt. Bijvoorbeeld wanneer je met Icelandair naar New York vliegt. Dat lijkt me helemaal een mooie reis, omdat je voor beide bestemmingen geen wekenlang nodig hebt, en zo de prachtige natuur van IJsland kunt combineren met een echte wereldstad. Maar ook op zichzelf zou ik een reis naar IJsland al heel mooi vinden.

De stand van reisorganisatie Djoser is zoals altijd één grote wereldse ontdekkingstocht op zich!

De hele wereld op één dag op de Vakantiebeurs

Er werd tijdens de opening verteld dat de Vakantiebeurs Europa’s grootste reisbeurs is, en met 9 volle beurshallen geloof ik dat graag. Omdat het economisch weer beter gaat in Nederland, gaan we ook weer meer op vakantie. Vooral vaker naar het buitenland, dus de meest exotische plaatsen zijn dan ook op de beurs vertegenwoordigd. Maar ook voor tripjes en uitjes in ons eigen land kun je er inspiratie opdoen. In totaal zijn er 464 verschillende bestemmingen te vinden! De Vakantiebeurs is van 10 t/m 14 januari te bezoeken.

Heb jij al #Vakantievoorpret? 

4 Reacties

 1. januari 10, 2018 / 7:51 pm

  Er was vandaag nog een stukje over in het nieuws, of bij 1 vandaag. Grappig dat het zo storm loopt op zo’n beurs. Ik kijk voor vakantie inspiratie altijd op Internet 🙂 Dit jaar gaan we trouwens niet op vakantie, we hebben nog een tuin te doen 😀

  • januari 10, 2018 / 9:59 pm

   Herkenbaar, hier ook een vakantie in Achtertuinia op de planning, haha! Een extra reden om de verre bestemmingen voor lange reizen sowieso maar even voorbij te lopen… 😉

 2. januari 17, 2018 / 11:29 pm

  Slovenie spreekt mij aan. Wat gaaf de beurs zo druk bezocht is, je zou zeggen dat dit soort evenementen niet meer van deze tijd is vanwege het online gebeuren. Ik heb trouwens nog geen vakantiepret maar ik wil wel heel graag de zon zien en voelen.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 20, 2018 / 8:52 am

   Dat is inderdaad eigenlijk wel grappig. Zo zie je maar dat sommige dingen nog steeds leuker zijn om in het echt te beleven ipv alleen online 🙂 Slovenië is mooi he? Mijn vriend was er ook al enthousiast over toen ik de folders liet zien. De zon kijk ik ook naar uit ja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.