Reisbestemmingen anti-wishlist

Een strand vol met identieke parasols en ligbedjes voor het massatoerisme in Cinque Terre, Italie

Reizen vind ik geweldig, en ik word in de regel wel enthousiast van elke plaats waar ik nog niet eerder ben geweest. Ontdekken: heerlijk! Maar toch zijn er ook bestemmingen die me niet zo trekken. Of waar ik eigenlijk gewoon echt niet zonodig naartoe hoef. 3 soorten reisbestemmingen op mijn ‘anti-wishlist’:

All Inclusive Resorts Only

Hiermee bedoel ik niet zo zeer het fenomeen all-inclusive resort, maar wél die gelegen zijn in gebieden waar verder echt helemaal niets is. Sterker nog, waar het soms zelfs gevaarlijk is om buiten de muren van je resort te komen. Zelfs als ik behoefte zou hebben aan een weekje totaal niks doen, zou ik dat niet graag boeken op zo’n bestemming. 

Overtoerisme

Sommige plaatsen gaan aan hun eigen populariteit ten onder. Heel eerlijk: ik zou geen nee zeggen tegen sommige van deze plaatsen (Macha Picchu in Peru bijvoorbeeld). Of ik ben zelf medeplichtig en heb ze zelf al eens bezocht. Want er is vaak wel een reden dat ze zo populair zijn. Er is een bijzonder natuurverschijnsel te zien, of je wandelt er door o zo pittoreske, sfeervolle straatjes. Zo lijkt het althans op foto’s die je er o-ver-al van ziet. Maar in werkelijkheid moet je je vooral instellen op massa’s toeristen. In Venetië, Barcelona, Santorini en op het Schotse Isle of Skye zijn de locals de laatste jaren zelfs in opstand gekomen tegen het overtoerisme. Ons eigen Amsterdam kampt hier ook mee.

Een eventuele oplossing is in ieder geval buiten het hoogseizoen te gaan, als je de kans hebt. Zo waren wij vorig jaar in juni in het Italiaanse Cinque Terre. Toen vond ik het nog net te doen, maar ik kan me voorstellen dat het hier hoogzomer gewoon echt niet leuk meer is.

Aziatische toeristen die in Volendam een typisch Hollands huisje op de dijk staan te bekijken

Minst aantrekkelijke werelddeel

En dan nog de bestemmingen waar ik simpelweg niet zo in geïnteresseerd ben. Ondanks de vele enthousiaste verhalen over Azië, en ondanks dat ik best geïnteresseerd ben in Oosterse wijsheden, trekt het mij niet zo. Misschien slaat dat helemaal om als ik er ooit een keer kom, maar ik denk niet dat dat moment er heel snel gaat komen. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals Japan (dat is wel een serieuze kanshebber voor een volgende reis). Maar India en China bijvoorbeeld bungelen ver onderaan mijn wensenlijst. Ook toen ik ooit ging backpacken in Australië besteedde ik mijn tijd liever zoveel mogelijk down under en liet Singapore, Bali en Kuala Lumpur puur overstapplaatsen. 

Het is niet zo dat ik nu echt nooit naar plaatsen van mijn anti-bucketlist wil reizen, maar mijn voorkeur zal het dus niet hebben! En er staat nog zoveel op de wishlist dat ik wel zou willen zien, dus aan keuze geen gebrek 🙂

Heb jij ook een anti-wishlist van reisbestemmingen waar je niet zonodig naartoe hoeft?

strand vol met dezelfde parasols (massatoerisme) met daaroverheen de tekst 'reisbestemmingen anti-wishlist'
Deel of bewaar:

9 Reacties

 1. juni 18, 2019 / 7:08 pm

  China trekt me helemaal niet. Heb filmpjes gezien van een kennis die er wel geweest is, en dacht vooral steeds: smerig land. Vooral ook niet uit principe hoe ze met dieren omgaan. Japan lijkt me wel heel gaaf. All Inclusive zou ik niet voor kiezen, kies liever per dag een tof restaurantje uit 🙂

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 19, 2019 / 8:22 am

   Dat laatste idd, zoveel leuker! Haha, lekker eten hoort gewoon ook echt bij vakantie 🙂 En dat ‘vieze’ is inderdaad ook wel een beetje mijn beeld van China. Al moeten er ook wel fantastische dingen te zien zijn, maar als de cultuur me zo tegenhoudt dan kies ik toch liever iets anders.

  • Marcel
   juni 21, 2019 / 6:41 pm

   Brazilië is ook al zon smerig land, daar blijf ik lekker weg hoor ?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 19, 2019 / 8:24 am

   Goh, soms krijg ik het idee dat iedereen alleen maar helemaal weg is van Azië, maar blijkbaar ben ik toch niet de enige die het niet trekt!

 2. juni 19, 2019 / 8:14 am

  Wat een leuk artikel! Azië trekt mij ook niet echt. Ik weet dat Bali wel heel mooi moet zijn, maar het is zo ver vliegen, en dan vind ik Kroatië en Mallorca bijvoorbeeld net zo mooi – daar hebben ze ook hagelwitte stranden. Haha! Nog genoeg plekken om wel te bezoeken inderdaad, daar focus ik me eerst op 😀
  Anna onlangs geplaatst…5 Tips om je bedrijf of blog offline te promoten!My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 19, 2019 / 8:27 am

   Helemaal waar, we hebben zoveel moois dichterbij! Hihi, ik had niet verwacht zoveel medestanders te krijgen voor Azië op de anti-wishlist 🙂

 3. september 15, 2019 / 12:40 am

  Ik zou alle landen wel wilken zien, zelfs Noord-Korea maar heb alkeen bedenkingen bij India. Ik ken alleen maar mensen die ziek zijn teruggekomen uit India.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   september 19, 2019 / 1:21 pm

   Dat is ook nog een risico ja. En dan die drukte, gecombineerd met heel andere hygiënische standaarden dan wij gewend zijn… mij trekt het ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.