
Eerder schreef ik al eens over op reis gaan in je eentje. Misschien ben jij wel iemand bij wie dit wel eens door het hoofd heeft geschoten, maar durf je de stap niet zo goed te zetten. Ondanks al die goede redenen die ik heb beschreven om het juist wél te doen. Waar moet je beginnen? Hoe pak je zoiets aan? Ik mag mezelf intussen wel ervaren alleenreiziger noemen (verderop vertel ik je waarom) en geef je graag wat tips & tricks om alleen op reis te gaan. Hopelijk trek ik je over de streep!
Begin klein: een weekend me-time
Je hoeft niet per se meteen in je uppie een reis naar de andere kant van de wereld te maken. Of een lange strandvakantie te boeken. Wil je er eigenlijk wel een keertje uit, maar weet je niet zo goed of je het wel prettig vindt om heel lang met alleen jezelf opgescheept te zitten? Of hou je überhaupt niet van verre of lange reizen? Plan dan gewoon eens een weekendje weg. Eén of twee nachtjes. Vaak ben je van zo’n weekend een flink deel bezig met de reis zelf, en met eten, slapen… zoveel tijd is er dan eigenlijk niet eens over die je moet ‘doden’. Als je een beetje rondneust in een stad, vliegt een weekend voorbij. Neem een boek mee, een laptop met wat films (op Netflix kun je sommige films en series tegenwoordig ook inladen om offline te bekijken) en je komt die tijd heus wel door. Wedden dat je waarschijnlijk niet eens aan lezen toe komt?

Slaap in een hostel
Dit is vooral een tip voor mensen die er voor open staan om andere mensen te ontmoeten of op zijn minst een beetje aanspraak te hebben. Als je alleen reist dan zul je namelijk ontdekken hoeveel andere mensen dat óók doen, en gebeurt het bijna automatisch al veel sneller dat je in gesprek raakt dan wanneer je met een gezelschap op stap bent. Een hostel heeft vaak gezamenlijke ruimtes met een ‘woonkamergevoel’, waar je dus ook lekker met je boek of koptelefoon kunt gaan zitten. Zelf had ik tijdens mijn eerste keren alleen reizen aanvankelijk het meeste moeite met ongezellige avonden. In een hostel voel je je dan al snel wat minder Remi. Vaak worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Als je dingen wilt ondernemen met anderen, is een hostel een prima uitvalsbasis. Overigens ben je echt totaal niet verplicht om te socializen; er zijn zoveel backpackers die op zichzelf zijn. Vaak straal je dat ook uit, en mijn ervaring is dat niemand er gek van opkijkt. Dus ook dan kun je prima in een hostel terecht.

Er even tussenuit: de ervaring van jouw tripje neemt niemand je meer af!
Een ander voordeel van een hostel is dat er vaak een gezamenlijke keuken is die je kunt gebruiken, dus je kunt je eigen eten klaarmaken. Handig als je geen zin hebt om verplicht uit eten te gaan. Check wel even van tevoren op de website en in de reviews of je niet in een party hostel terechtkomt (tenzij je daar echt behoefte aan hebt, natuurlijk ;)).
Je hoeft ook niet voor een slaapzaal te kiezen; de meeste hostels hebben ook enkele een- of tweepersoonskamers. Ideaal als je wel de faciliteiten, het laagdrempelige en de gezelligheid wil, maar toch ook wel gewoon je privacy. De laatste keer dat ik zelf in een hostel heb geslapen op een meerpersoonskamer realiseerde ik me dat ik daar nu toch eigenlijk niet meer zo’n zin in heb. Voortaan boek ik gewoon mijn eigen kamer.
Zorg voor een reden om te reizen
Een tripje maken in je eentje voelt ineens een heel stuk minder vreemd als je een reden hebt. Die heb je natuurlijk helemaal niet nodig om ergens alléén naartoe te gaan. Maar als je nog moet wennen aan de gedachte, of er toch wel een beetje moeite mee hebt, kan het wel helpen om met een heel specifiek doel ergens naartoe te gaan. Zie het als een excuus 🙂 (al ben je dat echt niemand verschuldigd!)

Vorig jaar was ik begin maart in Innsbruck, waar het ineens 15 graden was. Het eerste terrasje van het jaar, dus azen op een plekje! Er kwamen een Duits sprekend koppel bij mij aan tafel zitten waarvan de dame ook Nederlandse bleek te zijn. Zo heb je ineens de leukste gesprekken!
Zoek iemand op: een oude vakantievriend die je via Facebook weleens spreekt, een ver familielid die in een gave stad woont, een ex-collega die is geëmigreerd… zoek ze op! Niet om meteen een week bij die persoon door te brengen, maar maak het onderdeel van je tripje. Zo ben ik bijvoorbeeld weleens bij wat oud-collega’s in Amerika langs geweest. Met de één ben ik alleen een keer uit eten geweest, met de ander een dagje naar Disneyland en bij de derde bleef ik een weekendje logeren. Tussendoor reisde ik van plek naar plek en bezocht ik nog wat andere plaatsen. Top vakantie!
Bezoek een evenement: een bepaalde tentoonstelling in een museum, een optreden van die band die je altijd al eens wilde zien… een super reden om eindelijk eens naar die ene plaats af te reizen. Je hebt een reisdoel én gelijk ook wat te doen.
Lees ook: in je eentje op reis

In Wenen leek het me geweldig om een voorstelling te bezoeken in de Staatsopera!
Boek een tour of excursie
Ok, je bent over die drempel en op pad. En dan? Een tour of excursie is een prima manier om jezelf te vermaken. Je weet dat je een aantal uurtjes onder de pannen bent, dus je hebt niet eens de tijd om je druk te maken over het feit dat je alleen bent. Het zal je verbazen hoeveel andere mensen alleen blijken te reizen. Dikke kans dat je hartstikke leuke mensen tegenkomt.
Als je een langere reis gaat maken, kun je bijvoorbeeld ook een meerdaagse tour overwegen. Het is bij een langere vakantie in je eentje sowieso wel een goed idee om van tevoren al wat activiteiten te bedenken die je zou willen doen. Dat kan een hele geruststelling zijn als je nog niet zo gewend bent aan alleen reizen. Afhankelijk van hoe graag je iets wilt ondernemen, kun je het van tevoren al vastleggen. Ik zelf hou graag nog wel een béétje ruimte voor spontane acties, maar bij het plannen van hoe lang ik ergens wilde verblijven, hield ik altijd wel rekening met wat ik ongeveer dacht in die plaats te gaan doen. De tripjes die uiteindelijk totaal anders liepen dan ik van tevoren had gedacht, waren vaak het leukst!

Hoe lang ga je weg?
Persoonlijk ben ik in mijn eentje liever ergens net te kort, dan dat het me eigenlijk net iets te lang duurt. Zeker als je nog niet heel ervaren bent met alleen reizen, zou ik het verblijf op dezelfde plek niet te lang plannen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de plaats(en) die je bezoekt. Mijn ervaring is dat je je in elke stad wel 2 dagen kunt vermaken, maar 3 kan al wel weer veel zijn. En je wil natuurlijk voorkomen dat je je dagen achter elkaar met een boek op schoot zit.
Hou het simpel & centraal
Maak het jezelf lekker makkelijk! Zeker als vrouw alleen: kies een centraal gelegen accommodatie, goed bereikbaar met openbaar vervoer en liefst ook op loopafstand van wat bedrijvigheid. Het laatste dat je wil is dat je ’s avonds nog door een stad moet zwerven. Bekijk bij aankomst alvast wat je opties zijn voor het eten en waar je zin in hebt. Neem een keer een taxi als het makkelijker is.
En vooral: denk van tevoren niet téveel na over dat alleen zijn. In Nederland ga je toch ook vaak genoeg gewoon van A naar B, zonder dat je het teveel overpeinst? En als je alleen woont, dan heb je ook vast weleens een weekend zonder al teveel plannen, waarin je eigenlijk ook helemaal op jezelf bent aangewezen. Dus hup, maak je niet te druk en trek gewoon die stoute schoenen eens aan! Met common sense kom je een heel eind 🙂
Mijn ervaring met alleen reizen
Mijn eerste reis in mijn eentje was er direct eentje van 3 maanden: ik ging via de organisatie CCUSA (Camp Counselors USA) werken op een summercamp in Californië. Ik ben dus zelf ook begonnen met ‘zorgen voor een reden om te reizen’. Er zijn tal van organisaties waarmee je (zeker als je nog wat jonger bent; ik was toen zelf 24) voor een tijdje naar het buitenland kunt om te werken of vrijwilligerswerk te doen. Ik werd verliefd op deze staat en ben daarna nog twee keer in mijn eentje terug geweest naar Californië.
Mijn ultieme reiservaring alleen was voor een half jaar naar Australië. Zonder plan. Toch ben ik daar eigenlijk nauwelijks alleen geweest. Ik ontmoette zo snel nieuwe mensen en rolde van het ene avontuur in het andere. Dat ging vanzelf!

Dichter bij huis ben ik een keer naar Noorwegen gegaan om een vriend op te zoeken, waarbij ik de eerste dagen via Oslo ben gereisd om de stad te zien. Ik ben een keer een weekend weg geweest puur omdat ik er eventjes uit wilde, naar Porto in Portugal. Top weekend gehad! Het heeft mij in mijn tijd als single nooit tegengehouden om aan de reiskriebels toe te geven. Sinds ik weer een relatie heb, heb ik de behoefte om alleen op reis te gaan niet meer. Maar toen het vorig jaar toevallig op mijn pad kwam om een weekje naar Oostenrijk en Hongarije te gaan, kon ik mezelf daar nog steeds prima in mijn eentje vermaken. Ik ben blij dat ik die stap ooit heb genomen en ben super dankbaar voor alle mooie dingen die ik daardoor over de hele wereld heb gezien en beleefd.
Zou jij weleens in je eentje op vakantie willen gaan?


Erg leuke blog weer!
Ik kan als alleenreizende ook Airbnb aanraden. Natuurlijk heb je hier tegenwoordig (helaas) ook een boel huisjesmelkers tussen, dus het is zaak om de reviews goed te lezen, maar ik heb met name in het buitenland (België en Duitsland) al zeer goede ervaringen hiermee gehad.
Grt. Marjon
Auteur
Thanks Marjon! 😀 Airbnb is inderdaad ook een goede tip, volgens mij ook een hele mooie manier om mensen te leren kennen en in elk geval goede tips van locals te krijgen. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee… moet ik toch eens doen!
woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.
groetjes
Caro
Goede tips! Ik blijf ook nog af en toe in een hostel slapen. Het sfeertje is daar ook wel fijn, vind ik 🙂 !
Auteur
Ja he? En je bepaalt zelf of je zin hebt om met de andere gasten op te trekken, of je eigen plan te trekken. Ik heb het ook veel gedaan.