Een roadtrip plannen door de VS: hoe pak je dat aan?

California Dreamin’! De zomer is in volle gang en daar geniet ik enorm van, maar stiekem heb ik al héél erge reiskriebels door mijn lijf razen voor komend najaar. Dan staat er namelijk een rondreis aan de westkant van de VS op de planning en wow… wat heb ik daar zin in! Die roadtrip plannen we helemaal zelf. De Verenigde Staten zijn een makkelijk en fijn reisland; zelfs de onervaren (rond)reiziger kan zich daar goed redden. Toch kan ik me voorstellen dat niet iedereen een rondreis zelf durft uit te stippelen. Zeker als je nog nooit in Amerika bent geweest. Het kan overweldigend zijn. Hoe pak je dat aan? In deze blog deel ik tips & tricks voor het plannen van zo’n roadtrip door de USA.

Waarom naar West USA?

Voor mij is zo’n roadtrip door de VS (en specifiek West-Amerika) niet de eerste keer. Al drie keer eerder reisde ik naar en door Californië. Ik heb daar ooit 3 maanden op een summercamp gewerkt en sindsdien heeft deze staat een speciale plek in mijn hart. Maar intussen is het voor mij ook al 9 jaar geleden dat ik er ben geweest. Toen we deze reis gingen plannen, werd het vuurtje weer flink aangewakkerd. Niet alleen heb ik super veel mooie herinneringen aan mijn tijd daar; het is ook gewoon nog eens een deel van de VS waar op relatief korte afstand echt overweldigend mooie dingen te vinden zijn. Ik zeg relatief, want je overbrugt al snel een paar duizend kilometer in een paar weken.

En dat is ook gelijk de reden dat ik zelf nog niet ‘alles’ heb gezien. Je kunt eindeloos variëren met rondreizen door de VS, maar er is een min of meer klassiek rondje langs een paar nationale parken in Utah dat veel mensen vanuit Californië maken. Tot in Utah ben ik echter zelf nog nooit geweest. Dat alleen is al reden genoeg om die kant op te gaan. En om het dit keer samen te gaan beleven is natuurlijk helemaal genieten.

Zomaar een paar redenen om voor West Amerika te kiezen: overweldigende natuur, leuke steden, prachtige kustlijn, super veel fun (Disneyland bijvoorbeeld <3), goed shoppen, óveral eten in overvloed, het geweldige gevoel van ruimte om je heen, en zoals ik al zei is het ook nog eens zo’n makkelijk reisland. 

De Grand Canyon blijft machtig om te zien. Zelfs op de foto is het onwerkelijk. Spot ook de mensen op de foto om een idee te krijgen hoe groots de omgeving daar is!

De route uitstippelen. Waar begin je?

Je route bepalen is denk ik wel het lastigste onderdeel van het plannen van een rondreis door de Verenigde Staten. Zoveel keuzes! Tegelijk kun je daardoor eigenlijk ook weer niet echt iets verkeerd doen. Want zeker in de vier meest zuid-westelijke staten (Californië, Nevada, Utah en Arizona), eventueel nog aangevuld met Colorado, is zoveel moois te zien dat je reis eigenlijk nooit kan mislukken 🙂 En alles zien, is in een vakantie van een paar weken sowieso niet mogelijk. Dus laat je daardoor vooral niet gek maken.

Lees ook: Redenen om te kiezen voor een rondreis

Stap 1 in je rondreisplanning is bepalen hoe lang je wil gaan. Mijn stap 2 is vervolgens bekijken wat de grootste highlights zijn in het gebied. Dit mag in deze fase nog een ruim begrip zijn. Een super handige tool daarvoor is Roadtrippers. Deze online trip planner is echt helemaal ingericht op rondreizigers. Ook met de gratis versie kun je heel veel doen. Daarnaast gebruik ik Pinterest om snel een beeld te vormen van de belangrijkste bezienswaardigheden (check mijn bord ‘West USA’ bijvoorbeeld maar eens). Zo heb je al vrij snel een idee wat je echt niet wil missen en die plekken prik ik allemaal op een kaart.

Om een handig rondje te bepalen, kun je ook wat kant-en-klare rondreizen van reisorganisaties bekijken. In het geval van West Amerika ken je wellicht wel mensen die daar al eens zijn geweest. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je natuurlijk gewoon zo’n schema kopiëren.

Onze route

Wij zijn uiteindelijk tot het volgende rondje gekomen (en dat is op hoofdlijnen een vrij ‘standaard’ ronde): San Francisco > Yosemite National Park > Mammoth Lakes > Las Vegas > Zion National Park > Bryce Canyon > Antilope Canyon > Grand Canyon > Palm Springs > Los Angeles.

Een paar keuzes die wij hierbij bijvoorbeeld hebben gemaakt: we beginnen met San Francisco en Yosemite omdat we in oktober gaan, en het in het noorden snel frisser wordt in het najaar. We rijden via de Tioga Pass (die is begin oktober nog open) naar de oostkant van Yosemite en vervolgens richting Death Valley en Las Vegas. Je zou ook via de westkant kunnen rijden, en daar Sequoia National Park en/of Kings Canyon meepakken. Zoals ik al zei: zoveel keuzes! En uiteindelijk zijn we op tijd weer terug in LA zodat we daar naar een speciale Halloween avond kunnen in Disneyland. Het kersje op de taart 🙂 

Op vliegticket-jacht

Zodra je de keus hebt gemaakt vanuit welke steden je het best kunt vliegen, is het handig om je vluchten uit te gaan zoeken. Je kunt natuurlijk ook kijken op welke airports je goede tickets weet te vinden, en daar je rondje nog iets op aanpassen. Wij wisten dat we ongeveer 3 weken weg wilden, met vertrekdatum binnen een range van enkele dagen, met een heenreis naar San Francisco en terug vanuit LA. Dat bakent de zoektocht al iets af.

De tickets hebben wij via Vliegwinkel.nl gevonden. Het is voor mij de eerste ervaring met zo’n boekingsplatform voor vliegtickets; eerder heb ik altijd rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij geboekt. We moeten de vlucht natuurlijk nog gaan meemaken, maar mijn ervaring met het boeken zelf is in ieder geval prima.

Concept rondreis, overnachtingen en hotels

Dan begint de puzzel: waar gaan we overnachten en hoe lang blijven we in elke plaats? Zelf vind ik het prettig om niet elke dag urenlang in de auto te zitten, en de stukken tussen de hotels behapbaar te houden. Ook omdat wij graag de tijd nemen om de nationale parken te ontdekken. Daarom slapen we in de meeste plaatsen twee nachten (en in Yosemite zelfs drie). Maar ondanks de uitgestrektheid van Amerika kun je dit rondje als je wil nog best een stuk sneller doen. De nationale parken zijn namelijk helemaal ingesteld op de gemiddelde Amerikaan die uit de auto stappen op een uitzichtpunt al voldoende beweging vindt. Dus je kunt al heel veel zien zonder dat je hele dagen actief op pad hoeft. Toch kan het wel fijn zijn om niet elke dag van hotel naar hotel te reizen, en af en toe even een dag op één plek in te lassen.

Heb je de vluchten geboekt en dus je exacte reisdata, dan kun je echt gaan invullen! Zodra ik een route heb uitgestippeld, maak ik een concept overnachtingsplanning. Als je begint met twee nachten bij elke stop, heb je in ieder geval een uitgangspunt. En dan kun je gaan schuiven, totdat je een rondje hebt van jouw reisduur en met alle plaatsen waar je wilt overnachten. 

Daarna ga ik naar Booking.com en ga ik in elke plaats een hotel vastleggen dat tot vlak voor de reis nog gratis te annuleren is. Dan heb ik rust: de rondreis ligt klaar! Er is natuurlijk nog wel het een en ander uit te zoeken. Denk aan je autohuur, navigatie, visum, verzekering, en tegenwoordig ook niet onbelangrijk: je telefoon en mobiel internet. De meeste van die dingen moet ik voor onze aankomende reis nog regelen. Maar voor het internetten onderweg heb ik al wat uitzoekwerk gedaan.

Californië heeft zo’n prachtige kustlijn! Daarvoor moeten wij nog eens terug, want de route van San Francisco naar LA bijvoorbeeld, zit niet in onze reis. Deze foto is overigens genomen in het noorden van Californië (een stuk boven San Francisco) waar het een stuk ruiger en minder toeristisch is.

Mobiel internet in de VS

Wat went het snel he, om overal binnen de EU je mobiele internetbundel te kunnen gebruiken! Je zou dus bijna vergeten dat je mobiele data in de VS niet automatisch geldig is. Zeker tijdens zo’n rondreis van enkele weken is het toch wel erg handig om onderweg dingen op te kunnen zoeken. 

Allereerst is het goed om te checken of je telefoon het wel doet in Amerika. Zeker als je een wat ouder of eenvoudiger toestel gebruikt (of speciaal voor deze reis meeneemt). Tijdens mijn vorige reizen was nog niet elk mobieltje geschikt voor het Amerikaanse netwerk. Tegenwoordig is de kans wel groter dat het gewoon werkt: mijn iPhone Xs doet het gewoon in Amerika. 

Buitenlandbundel of een prepaid simkaart kopen

Voor je mobiele data heb je verschillende opties: een speciale buitenlandbundel kopen via je eigen mobiele provider, of je kunt een Amerikaanse simkaart kopen met data. Je kunt die zelfs gewoon via Bol.com bestellen, of natuurlijk ter plaatse in de eerste de beste winkel die je tegenkomt. 

Wil je voor zo’n simkaart gaan, check dan wel even of je toestel simlockvrij is. Ik zit zelf bij T-Mobile en kan daar de simlock op mijn iPhone Xs na 12 maanden gratis laten verwijderen. 

Zelf overweeg ik om mijn abonnement tijdelijk (in mijn geval 1 maand) om te zetten naar een T-Mobile GO USA bundel. Dat kost me dan een paar tientjes bovenop mijn normale abonnementsprijs, maar dan kan ik wel gewoon mijn eigen simkaart gebruiken met 14GB data. Dat moet wel voldoende zijn 🙂  

De meeste providers hebben ook wel kleinere databundels voor in het buitenland. Wil je er niet teveel aan uitgeven, dan kan dit ook een prima optie zijn. Je zal immers ook wel veel plaatsen met wifi tegenkomen. In Zuid-Afrika wisten wij ons prima te redden zonder mobiele data onderweg. Wel lekker rustig, eerlijk gezegd. Maar wil je in Amerika bijvoorbeeld ook gebruik maken van Uber, dan is mobiele data wel een must.

De overige regeldingen & het finetunen

Ik noemde het al even: er zijn nog wel wat dingen te regelen voor zo’n rondreis. Genoeg voor binnenkort nog eens een deel-twee-artikel over het plannen van een roadtrip door de VS! En het leukste vind ik om de reis nog wat verder te finetunen. Bijvoorbeeld door nog op zoek te gaan naar leukere hotelletjes. Of alvast te bekijken wat voor mooie hikes er te maken zijn in Yosemite. Geweldige voorpret vind ik dat!

Ik kan helemaal opgaan in het plannen van zo’n roadtrip. Toch ben ik blij dat het raamwerk van de reis nu klaarstaat. Dat is het meeste werk. Hopelijk heb ik je weten te overtuigen dat het echt wel goed te doen is om alles zelf uit te zoeken. Want het is echt wel een geweldig voordeel om een rondreis helemaal naar je eigen wens in te vullen.

Heb jij nog tips voor het plannen van een roadtrip door de VS?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile.

De foto’s zijn van mijn eigen reizen in 2008, 2009 en 2010.

Lees verder in Deel 2: Reizen door de VS: dit regel je vooraf

pinterest pin met yosemite valley in californie op de achtergrond en de tekst 'een roadtrip plannen door de VS: hoe pak je dat aan'?

6 Reacties

 1. juli 23, 2019 / 1:26 pm

  Bedankt voor alle tips! :O Een rondreis door de VS zit er voor mij voorlopig niet in – eerst maar eens werk vinden… – maar het staat al wél erg lang op mijn lijstje.

  Enneh, “overal binnen Europa” moet “overal binnen de EU zijn”. 😉 Afgelopen zomer heb ik in Servië eventjes gebruik moeten maken van mobiel internet, en dat heeft me ongeveer 30 euro gekost…
  Wendy onlangs geplaatst…Mijn ultieme travel bucket listMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juli 23, 2019 / 1:31 pm

   Oeps ja, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het gelijk even aangepast. Dat is een duur grapje zeg, au! De VS is helaas geen goedkoop reisland. Ik merk dat alles flink duurder is geworden ten opzichte van zo’n 10 jaar geleden. Hopelijk kun je het ooit ook nog eens realiseren!

 2. juli 23, 2019 / 8:22 pm

  Wat ontzettend leuk dat je zo’n mooie reis in het vooruitzicht hebt! Toevallig schreef ik deze week ook een blog over het plannen van een roadtrip, en daarin vertelde ik dat een reis naar West USA mijn ultieme droom roadtrip is. Ik heb zelf een jaar high school gedaan in Amerika en ben daarna nog twee keer terug gegaan naar Californie, maar heb de nationale parken nog niet kunnen bewonderen. Dat wil ik zeker nog eens doen dus! Veel plezier met alle voorpret nog.
  Sanne onlangs geplaatst…Roadtrip plannen: in 4 stappen een autovakantie uitstippelenMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juli 24, 2019 / 8:21 am

   Hey, wat toevallig! Ik had je blog nog niet gezien. Gelijk even gelezen 🙂 Wow, zo’n high school jaar moet ook wel echt een geweldige ervaring zijn. En dan is het extra tof om nog eens terug te gaan. Voor mij blijft Californië ook echt een speciale plaats. Het heeft voor mij ook even geduurd om weer terug te gaan maar daardoor is nu de voorpret des te groter 🙂

 3. augustus 10, 2019 / 7:47 pm

  Wat super fijne blog! Dit is iets waar wij van dromen om binnen een paar jaar te gaan doen, maar waarvan ik nog geen idee had hoe je zo iets aanpakt. Dus dankjewel voor alle info, je tips zijn zo handig en bruikbaar!
  Giovanna Jansen onlangs geplaatst…Elke maand een zelfhulpboekMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 12, 2019 / 2:51 pm

   Bedankt voor je leuke reactie, super als je er wat aan hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.