Leuke reisapps: Polarsteps & Spotted By Locals

Reizen is zo makkelijk geworden met smartphones en steeds meer gratis WiFi. Je hoeft je niet meer zo druk te maken om het vinden van je weg. Ik heb geen databundels gebruikt deze week en ben alleen maar in de hotels (en af en toe een restaurant) online geweest. Maar ik heb mijn telefoon wel goed kunnen gebruiken. Twee apps die ik als reiziger kan aanbevelen: Spotted by en Polarsteps.

Spotted by Locals

Deze app is om 2 redenen een aanrader. Allereerst is het een app met tips van locals. Hij stuurt je dus niet naar de standaard toeristenplekken (“Originele Sachertorte eet je bij Café Sacher” of “Op het centrale plein vind je een grote kerk” vind je in alle boekjes en kun je zelf ook wel bedenken) maar naar bijzondere plekjes in de stad. Zowel attracties als restaurantjes, top koffiezaakjes, fijne zitplekjes als mooie uitzichtpunten.

Ik probeerde de app in Boedapest en heb hier heel veel van deze tips gebruik gemaakt:

  • Na aankomst begin avond, hongerig na de treinreis, wist ik meteen een goede hamburgertent te vinden vlakbij mijn hostel (Black Cab Burger). 

Dit was echt een burger om van te watertanden! De friet was ook bijzonder lekker. Gebakken in peanut oil. Heerlijk knapperig en smaakvol. Let trouwens ook even op de Nederlandse vertaling van ‘eet smakelijk’ op de placemat 😉

  • Ik bezocht een lokaal badhuis (Dandár Fürdó) in plaats van de toeristische spa’s zoals Gellert
  • Vlakbij mijn hostel zat in een zijstraatje een super schattig ontbijtzaakje (Zoska) waar ik twee dagen heb ontbeten, voor minder geld dan in mijn hostel (en vast lekkerder!)
  •  Tram nummer 2 is een perfect sightseeing ritje langs de rivier.
  • De goulashsoep vond ik bij Szimpla Háztáli, ook weer een zaakje in een straatje waar ik anders voorbij was gelopen.
  • Ivócsarnok, een bronwater tappunt, wist ik ook te zitten dankzij deze app.
ReizenReizen

Je betaalt voor de app per stad. De €3,99 klinkt best prijzig voor wat tips, maar wat deze app heel erg de moeite waard maakt is de super goede plattegrond. Deze kun je volledig offline gebruiken. Inclusief inzoomen op de plattegrond, zoeken naar favorieten vlakbij, en ja: met de GPS functie zie je dus precies waar je bent! En geloof me, dat werkt echt fantastisch. Zonder datagebruik. En op de plattegrond zie je niet alleen de lokale tips, maar ook waar zich bijvoorbeeld een supermarkt of bushalte bevindt. Omdat je de kaart van tevoren volledig hebt gedownload, vreet de app ook nog eens amper batterij. En dat is wel zo prettig. 

Polarsteps

Deze app heb ik al vaker gebruikt en is vooral leuk als je gaat rondreizen: Polarsteps trackt namelijk je reisstappen en geeft op een kaart weer waar je allemaal bent geweest. Ook Polarsteps kun je offline gebruiken; de app registreert je locatie namelijk aan de hand van de telefoonmasten waarbij je in de buurt bent geweest. Je telefoon moet dus wel aanstaan, maar data niet. De gereisde kilometers zijn niet helemaal accuraat, maar het geeft je wel een idee van de totale afstanden die je hebt afgelegd. En het is een makkelijke manier om later nog eens terug te zien waar je nou ookalweer dat ene leuke plekje tijdens die reis tegenkwam.

Toen ik de app voor het eerst gebruikte (bijna 2 jaar geleden alweer) was het net nieuw en allemaal nog vrij basic, maar intussen zitten er allerlei leuke features in om je reisje via Facebook en Instagram makkelijk te kunnen delen met je vrienden.

Je kunt er per reis voor kiezen met wie je deze deelt. Bekijk hier mijn ‘Krokus Express’ treinreis naar Oostenrijk en Hongarije.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.