
Laatst schreef ik al een artikel over het plannen van een roadtrip door de VS. Hoe doe je dat? Je kunt natuurlijk een kant-en-klare reis boeken bij een reisorganisatie, maar de Verenigde Staten zijn een heel makkelijk reisland en ook als je er nog nooit bent geweest, is het heel goed te doen om zelf je plan te trekken. Er zijn alleen een paar dingen die wel handig zijn om van tevoren te regelen. In het eerste artikel vertelde ik je hoe je een roadtrip vormgeeft. Maar naast het boeken van je tickets en het uitstippelen van de route zijn er nog een paar dingen die je vooraf moet regelen, zeker als je naar Amerika gaat. Aangezien onze rondreis naar West USA al aardig dichtbij komt, is het tijd voor een deel twee over de voorbereidingen van zo’n reis. Wij zijn er intussen bijna klaar voor!
Huurauto (pro tip: all-inclusive via Sunny Cars)
Een roadtrip door de VS is natuurlijk geen roadtrip zonder huurauto (of camper, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee). Tijdens mijn eerdere reizen door de VS heb ik zelf een auto via een verhuurmaatschappij geboekt, maar het is toch altijd afwachten wat voor gedoe je daarbij cadeau krijgt aan de balie. Autoverhuurders zijn namelijk heel goed in bangmakerij, kleine lettertjes en verborgen kosten. Daarom ben ik zelf tegenwoordig fan van Sunny Cars, waarbij je de auto altijd all inclusive huurt. En via een Nederlands bedrijf, waardoor je de voorwaarden tenminste ook gewoon begrijpt. Nog een leuk voordeel: in Californië betaal je geen toeslag voor een one way rental, ofwel je mag de auto kosteloos in een ándere plaats terugbrengen. Wij beginnen in San Francisco en leveren de auto uiteindelijk in Los Angeles op de airport in. Ideaal!

Let op, een navigatiesysteem zit niet altijd bij de huurprijs inbegrepen en bij een paar weken kan de prijs daarvan aardig oplopen. Met de meeste smartphones van tegenwoordig kun je ook prima navigeren (zonder mobiel dataverbruik!). Zie verderop in dit artikel bij apps & navigeren hoe wij dit doen!

Alcatraz Island – San Francisco
Vraag van tevoren een ESTA aan
Dit is in feite het enige dat je echt moét regelen voordat je naar de VS reist. Je hebt als Nederlander in principe voor een vakantie korter dan 90 dagen geen visum nodig, maar wél een digitale reistoestemming van de Amerikaanse douane. Het is raadzaam om deze uiterlijk 72 uur voor je reis aan te vragen. Dit kun je prima zelf doen (tenminste, als je een creditcard of Paypal hebt) via de website van de U.S. Customs and Border Protection. Er is een Nederlandse versie. Ga er wel even voor zitten, want het zijn nogal wat vragen om te beantwoorden. De ESTA kost 14 dollar per persoon en is twee jaar geldig. Er zijn ook allerlei bureau’s die zo’n aanvraag voor jou kunnen doen, maar daar betaal je wel al snel het dubbele voor.
Heb je een TSA-slot nodig?
Misschien heb je het weleens gezien op nieuwere koffers: een zogenaamd ‘TSA’ slot met een rood-wit logootje. Dit is niet verplicht, maar als je naar de VS reist is het wel aan te raden om je bagage hiermee af te sluiten. De reden? Je bagage mag geopend worden ter controle, en zo’n TSA-slot kan door het luchthavenpersoneel worden geopend. Gebruik je een ander slot, dan kunnen ze die forceren. En dat is natuurlijk heel vervelend. Heeft je eigen koffer nog geen TSA-slot, geen nood! Een los hangslotje koop je eenvoudig bij ANWB of Hema. Er zijn naast Amerika steeds meer andere landen die ook van dit systeem gebruikmaken. Zelf vind ik een riem om mijn koffer een fijne extra beveiliging tegen openspringen (je weet maar nooit hoe lomp ze ermee omgaan), en ik sluit zelf ook nog altijd mijn bagage af met een TSA-cijferslot.
Tips voor betalen & verzekeren
In Amerika is betalen met een creditcard de normaalste zaak van de wereld en het is dan ook erg makkelijk om die bij te hebben. Al kun je op heel veel plaatsen ook gewoon pinnen met je gewone bankpas, als die een Maestro-logo heeft. Een creditcard is dus geen must meer, maar check dit van tevoren wel even bij je bank. Let dan ook op dat je tegenwoordig bij de meeste banken moet aangeven in welke werelddelen je bankpas te gebruiken is, om misbruik tegen te gaan. Vergeet dus niet om voor jouw reisperiode Noord-Amerika aan te vinken! Hetzelfde geldt voor wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt: waarschijnlijk heb je die standaard op Europese dekking staan, en dit moet je natuurlijk van tevoren even wijzigen naar wereldwijd.
Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat het wel ietsje duurder is om met een creditcard te betalen dan met je gewone bankpas. Ik heb zelf twee verschillende creditcards en die berekenen allebei 2,5% koersopslag bij betalingen in vreemde valuta, terwijl ze voor betalingen met mijn gewone bankpas maar 1,2% extra rekenen. Het is ook raadzaam om van tevoren even te checken of je bank kosten in rekening brengt om contant geld op te nemen in het buitenland. Alles bij elkaar gaat het meestal om kleine bedragen, maar toch is het goed om te weten.

Antelope Canyon: één van de highlights op onze route waarvoor je van tevoren een excursie moet boeken
Toegang tot National Parks met America the Beautiful Annual Pass
Ben je van plan om meerdere Nationale Parken te bezoeken? Dan is een nationale parken jaarpas al snel voordelig. De America the Beautiful Annual Pass kost 80 dollar per jaar. Vaak ben je per auto per dag al een paar tientjes entreegeld per dag kwijt, dus je hebt zo’n pas er al heel snel uit. Hier kun je checken in welke parken deze kaart geldig is.
Je kunt de kaart kopen bij het eerste park waar je naartoe gaat, maar je kunt ook eens van tevoren op Marktplaats kijken. Je mag de pas namelijk op naam van een tweede gebruiker zetten, dus er is een levendige handel in die kaarten. Ik heb er voor 35 euro eentje overgenomen die nog tot en met volgende zomer geldig is. Zo kunnen we bij het eerste park direct doorrijden 🙂
Excursies boeken
Je hoeft een rondreis niet tot in alle details te plannen. De charme van een roadtrip is natuurlijk ook wel dat je de vrijheid houdt om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Maar als je bepaalde excursies op je wensenlijstje hebt, dan is het toch wel goed om al van tevoren wat dingen te boeken. Zo willen wij graag naar Alcatraz in San Francisco, en een tour doen naar Antelope Canyon (zie foto’s hierboven). Deze kunnen nogal eens volgeboekt zijn. Dus voorkom teleurstelling en regel alvast van tevoren je tickets.
Lees ook: Een roadtrip plannen door de VS: hoe pak je dat aan?
Brochures, apps, kaarten & navigeren
Héél handig om voor je vertrek alvast te regelen: kaarten downloaden in route apps zodat je in de VS offline kunt navigeren. Wij deden dit in Zuid-Afrika en dat werkt echt als een tierelier! Je hoeft zo geen navigatiesysteem bij je auto te boeken. Mijn tips:
Maps.me: download van tevoren de kaarten per staat (let op, sommige staten bestaan uit meerdere kaarten). De app is gratis en de kaarten zijn heel compleet, je vindt er al je hotels en andere POI’s op terug. Navigeren werkt echt super.
Google Maps: je kunt delen van kaarten downloaden om offline beschikbaar te maken, deze blijven dan een maand op je telefoon staan.
Leuke voorpret: bij de toeristenbureau’s van sommige staten en steden kun je gratis brochures aanvragen per post. Andere regio’s hebben online magazines of apps die de moeite waard zijn.

MuniMobile: maak van tevoren een account, koppel deze aan bijvoorbeeld je Paypal account en koop zo op je telefoon kaartjes voor het openbaar vervoer en de cable cars. Handig!
Disneyland Resort app: het is tegenwoordig bijna onmisbaar bij een pretparkbezoekje, al is het maar om showtijden te kunnen checken. Ook Universal en andere grote attractieparken hebben zo’n app.
Los Angeles & San Francisco city guide apps, Grand Canyon & Arizona Guide: alle toeristische informatie en hotspots bij de hand!
Roadtrippers: ik noemde deze tool al in mijn vorige blog. De app heb ik ook op mijn telefoon gezet om makkelijk bezienswaardigheden te vinden.
Polarsteps: leuke app die precies bijhoudt waar je bent geweest, zonder je mobiele data te gebruiken (daarover meer in deze blog).
Je reis naar Schiphol: ken je Park, Sleep, Fly al?
Last but not least… ook je reis naar de luchthaven van tevoren plannen, kan je een hoop geld en stress schelen. Je parkeerplaats van tevoren reserveren is vaak goedkoper, en je bent verzekerd van een plekje. Wij gaan dit keer zelfs voor de eerste keer Park, Sleep, Fly uitproberen. Veel hotels rondom de luchthaven bieden een speciaal arrangement waarbij je de auto tijdens je reis op hun parking kan laten staan. De voorwaarden verschillen wel wat per hotel; bij Van der Valk Schiphol mag je auto zelfs 31 dagen blijven staan. Het verschil in kosten met parkeren bij Schiphol is voor ons nog geen 17 euro, maar daarvoor skippen we wel mooi de stress van de ochtendspits én we kunnen iets langer uitslapen 🙂
En dan nu… genieten!
Hopelijk heb ik je niet teveel afgeschrikt met mijn lange artikelen over het voorbereiden van een rondreis door de VS 🙂 Ik vind het zelf nou eenmaal geweldig om zo’n roadtrip te plannen, dus ik vertel er graag over. Voor mij is dit onderdeel van de voorpret! Daarnaast vind ik het zelf prettig om goed voorbereid op reis te gaan, zodat je ter plekke eigenlijk nog maar 1 ding hoeft te doen: genieten van elke minuut.
Wat regel jij altijd voordat je op reis gaat?
Foto’s Alcatraz & Antelope Canyon: Pixabay. Overige foto’s van mijzelf.

Ik vind het plannen ook een groot deel van de voorpret! Er staat bij mij niet op korte termijn een reis naar de VS gepland (helaas!), maar er staan heel veel bestemmingen in de VS op mijn lijstje met plekken die ik nog eens wil bezoeken. Heb er een jaartje high school gedaan, maar daarbij vooral het “normale leven” ervaren en niet veel van het land gezien.
Sann onlangs geplaatst…Terugblikblog #9: september 2019
Auteur
Zo’n jaar high school lijkt me ook echt een fantastische ervaring. Zelf heb ik een zomer op Summercamp gewerkt. Geweldige tijd gehad!